ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Махса Амини и жените на Иран с шансове за наградата “Сахаров”

махса амини

Махса Амини и жените на Иран са номинирани от групата на Европейската народна партия за наградата “Сахаров” на Европейския парламент, която се присъжда всяка година от 1988 г. насам за свобода на мисълта и в защита на правата на човека.
Наградата носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична сума от 50 000 евро.

От пресслубжата на Европейския парламент припомнят трагичния случай с Махса Амини – през септември 2022 г. 22-годишната жена от кюрдски произход е арестувана по време на посещение в Техеран и е пребита от така наречената морална полиция в Иран, защото носила мюсюлманския шал хиджаб по неправилен начин. Тя умира няколко дни по-късно. Смъртта й предизвиква масови протести в Иран, предвождани от жени. Под лозунга „Жена, живот, свобода“ те се обявяват против правилата за носене на хиджаб и други дискриминационни закони.

Историята на Махса Амини развълнува и групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, които също я номинират за наградата “Сахаров”.

Евродепутатите Петрас Аущревичус, Хана Нойман и още 57 техни колеги номинират афганистанските активистки за образование Марзия Амири, Парасто Хаким и Матиула Веса. Амири основава най-голямата мрежа от тайни домашни училища в Афганистан. Хаким помага за създаването на 90 неофициални училища в провинция Урузган. Веса, която критикува талибанските декрети и публично защитава правото на момичетата на образование, е отвлечена през пролетта на 2023 година.

Групата на Европейската консерватори и реформисти издига номинацията на проевропейския грузински народ и Нино Ломджария, която е изпълнявала функцията на обществен защитник. Номинацията е заради усилията за опазване на правата на грузинците, които са принудени да бягат от окупираните от Русия региони, както и за защита на свободата на словото и демокрацията в страната.

Групата „Идентичност и демокрация“ в Европарламента номинира Илон Мъск заради разкритията на практики на предишното ръководство на социалната мрежа Twitter (сега известна като X), които са пречили на свободата на изразяване в мрежата. Мъск обявява, че иска да прекрати тези практики и е против отказването на достъп на хора до платформата заради политическите им убеждения.

Групата на Зелените, както и на Европейския свободен алианс номинира Ванеса Накате, млада жена от Уганда, която се бори за мерки срещу климатичните изменения и за права на човека. Накате основава първия клон на движението за климата „Петъци за бъдеще“ в Уганда, и заедно с други млади африканци е сред основателите на движението „Изправи се“.

Тили Мец и 42 други депутати номинират Вилма Нунес де Ескорсия и монсиньор Роландо Хосе Алварес Лагос от Никарагуа. Вилма Нунес де Ескорсия се бори за правата на човека в Никарагуа от десетилетия. Въпреки че е подложена на преследвания, тя остава в страната си и продължава дейността си. Монсиньор Роландо Хосе Алварес Лагос е епископ на Матагалпа и е сред най-отявлените критици на режима на никарагуанския президент Даниел Ортега. През февруари 2023 г. той е осъден на 26 години затвор, въпреки че е имал опция да напусне страната.

Групата на Левицата номинира Юстина Видржинска, Морена Херера и Колийн Макникълъс – жени, борещи се за правото на жените на безопасен и законен аборт. Юстина Видржинска е членка на полското движение Abortion Dream Team, осъдена на осем месеца обществен труд за това, че помогнала на друга жена да направи аборт в Полша. Морена Херера е социална активистка, защитаваща правото на жените в Ел Салвадор на аборт. Д-р Колийн Макникълъс е гинеколог от САЩ, която оказва висококачествени медицински грижи на пациенти и подкрепя защитата на репродуктивното здраве.

Предстои на 12 октомври да станат ясни тримата финалисти сред направените номинации. Имената им ще бъдат обявени след съвместно заседание парламентарните комисии по външни работи и развитие.

На 19 октомври председателят на парламента и лидерите на политическите групи ще определят носителя на наградата “Сахаров” за 2023 г., а на 13 декември ще е церемонията по награждаването, която ще се състои на пленарната сесия в Страсбург.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст