ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В комисията по отбрана ще гледат предоставянето на ракети и патрони за Украйна

Христо Гаджев

В парламентарната комисия по отбрана депутатите ще гледат проект на решение, с което на Украйна ще бъдат дарени дефектирали ракети за комплексите С-300, стана ясно от думите на депутата от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

В мотивите е записано, че България продължава последователната си подкрепа към Украйна, като държава, която е нападната от агресор и трябва да защитава своята територия и граждани.

Гаджев обясни в кулоарите на парламента, че въпросните ракети не могат да бъдат използвани от българската армия, защото са опасни. Освен това тяхното предоставяне на украинската страна няма да застраши българската противовъздушна отбрана.

На въпрос защо, след като са опасни, ги предоставяме на украинците да ги използват, Гаджев обясни, че за тях рискът е по-приемлив. Той посочи, че още през 2020 г. ракетите е трябвало да бъдат ремонтирани от техния производител – Руската федерация, но оттам ни отговорили, че те не подлежат на ремонт. Украинската страна пък разчита, че разглобявайки една наша ракета, от частите й ще може да си ремонтира други две. Той добави и че още от началото на войната през февруари 2022 г. украинската страна е преговаряла с три наши правителства за получаването на дефектиралите ни ракети.

Депутатът от “Продължаваме промяната” -“Демократична България” Ивайло Мирчев посочи, че инициативата за даряването и на ракетите, и на патроните е на Народното събрание. Патроните ще бъдат предоставени от складовете на МВР, откъдето също не ги използват, тъй като ние не разполагаме с оръжия, за които те да са подходящи и заради това са с отпаднала необходимост. “Това е проверено”, категоричен бе Ивайло Мирчев.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев поясни, че от Министерството на отбраната ще преценят колко точно ракети за комплексите С-300 можем да дарим на Украйна.

Гаджев изрази недоумение от критиките на “БСП за България”, които по думите му първо настоявали всички решения да минават през парламента, а сега, когато това е факт, негодуват защо Народното събрание трябва да решава подобни неща.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст