ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Василев отрече да се е съгласявал ДДС за ресторантьорите да остане 9 процента

Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20 процента ставка за ресторантьорите. Законите няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9 процента. Водят се разговори за изсветляване на бизнеса. Тези разговори са в няколко посоки, от бранша са предложили седем – осем идеи и финансовото министерство ги очаква в писмен вид. Това обяви на брифинг министърът на финансите Асен Василев.

Думите на Василев бяха по повод това, че по-рано днес санкционираният по глобалния закон “Магнитски” депутат от ДПС Делян Пеевски обяви, че на среща между него, лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутата от ГЕРБ Делян Добрев, финансовият министър се е съгласил ДДС за ресторантьорите да остане 9 процента. Щяло да се отложи внасянето на държавния бюджет за 2024 година, а също така щяла да отпадне и идеята да се възнаграждават лица, подаващи сигнали за фирми, които укриват данъци.

Василев представи някои от идеите за изсветляване на бизнеса – да бъдат налагани глоби, ако заведенията не разполагат с ПОС терминал, клиентът да не плаща сметката, ако няма издаден касов бон, да не се осигуряват служители на половин работен ден, освен ако не са учащи или нямат втора работа, да се вдигне осигурителната ставка за сектора, за да не бъдат осигурявани наетите в бранша на минималната работна заплата.

Трябва да се пресметне какви ще са приходите в бюджета от този пакет от мерки и ако те са по-големи от възстановяването на ставката от 20 процента, то тогава може да има разговор с ресторантьорите за това ставката да остане на 9 процента. За момента обаче Министерството на финансите не е получило такива предложения, затова от ведомството считат, че ставката трябва да остане 20 процента, уточни министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст