ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пламен Димитров: Ако днес пратят териториалните планове, срещата утре е безсмислена

Ако териториалните плановете се пратят днес, 30 септември, в Брюксел, какъв е смисълът да се виждаме утре? Не мога да кажа дали утре ще отидем на тази среща.

Така президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира в ефира на NOVA поканата на премиера академик Николай Денков за среща в Министерския съвет в утрешния, неделен ден – на 1 октомври. Синдикалистът добави, че вчера е видял някаква версия на териториалните планове – със зачеркнати точки, но само на база видяното не смята, че нещо е изпратено или ще бъде изпратено в съботния ден.

Припомняме, че в петък министър-председателят Николай Денков заяви, че териториталните планове ще бъдат внесени днес, 30 септември, в Европейската комисия, тъй като тогава изтича крайният срок.

Димитров уточни, че още от първия ден на този кабинет е предупредил Николай Денков за необходимостта от решаване на въпросите по териториалните планове, но решенията все се отлагали – не до 12 без пет, а до 12 без една минута. Все пак Димитров изрази надежда, че Европейската комисия не работи в събота и в неделя и не всичко е загубено. Освен това от Европейския съюз виждат, че у нас има напрежение и могат да направят отстъпки.

“Каквото и да пише в регламента, все пак сме хора”, продължи Димитров. По думите му обаче в териториалните планове липсват важни конкретни данни – не е уточнено до 2038 г. кои ТЕЦ-ове ще работят, колко рудника ще работят, защото протестиращите искат да им се гарантират работните места. Той бе категоричен, че първата стъпка трябва да е до 2030 г. да не бъдат извеждани от експлоатация никакви мощности.

На въпрос за предлаганите финансови обезщетения – до 150 000 на човек, синдикалистът отговори, че тези пари звучат страшно апетитно, но миньорите не са ги искали. След това поясни, че не казва, че тези компенсации не могат да бъдат част от серията мерки, но целта е да се запазят работните места, а не ресурсите да бъдат насочени към някакви неясни фирми.

Той предупреди, че ситуацията може да ескалира. Сега тя е само патова, защото човекът, който управлява държавата – премиерът Денков казва – “не”, а протестиращите няма да отстъпят. Но тяхната решимостта може да стане неуправляема. И ако досега за протестните действия се правят предварителни планове, в един момент напрежението може да избухне по неконтролируем начин.

По отношение на това, че можем да изгубим над 2 млрд. лева, ако не внесем навреме териториалните планове, Димитров коментира, че тези пари не трябва да са самоцел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст