ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нобеловата награда за икономика за 2023 г. е присъдена на американката Клодия Голдин

Отличието е за „подобряване на разбирането на положението на жените на пазара на труда“, съобщи Нобеловият комитет.

Нобеловата награда за икономика за 2023 г. е присъдена на американката Клодия Дейл Голдин за „подобряване на разбирането на положението на жените на пазара на труда“, съобщи Нобеловият комитет. Тя е американски икономически историк и икономист по труда, който в момента е професор по икономика на Хенри Лий в Харвардския университет.

Както се казва в прессъобщение на уебсайта на комисията, Клодия Голдин (родена на 14 май 1946 г.) „разкри основните причини за неравенството между половете на пазара на труда“. Пояснява се, че тя е представила първия изчерпателен доклад за доходите на жените и участието им на пазара на труда в продължение на няколко века. За да направи това, Клодия Голдин „копае“ архиви и събира данни за повече от 200 години от историята на Съединените щати, което й позволява да покаже как и защо разликите между половете в доходите и нивата на заетост са се променили с времето. Нейното изследване, по-специално, разкрива причините за промяната, както и основните източници на постоянната разлика между половете. Освен всичко друго, възможностите за кариера на жените бяха засегнати от „развитието на социалните норми по отношение на отговорностите на жените в дома и семейството“.

„Образователните постижения на жените се повишиха през двадесети век и в повечето страни с високи доходи сега са значително по-високи от тези на мъжете. Голдин демонстрира, че достъпът до контрол на раждаемостта играе важна роля за ускоряването на тези революционни промени, предлагайки нови възможности за планиране на кариерата“, се отбелязва в прессъобщението.

Въпреки това, въпреки модернизацията, икономическия растеж и увеличаването на дела на жените в работната сила през двадесети век, „разликата в доходите между жените и мъжете остава до голяма степен стагнирана за дълъг период от време“. Според Клодия Голдин, това отчасти се дължи на факта, че „решенията за образование, които засягат възможностите за кариера, се вземат в сравнително ранна възраст“.

„Ако очакванията на младите жени са оформени от опита на предишните поколения – например техните майки, които не са се върнали на работа, докато децата им не са пораснали – тогава развитието ще бъде бавно“, обясни тя.

В исторически план голяма част от разликата в доходите между половете се дължи на разликите в образованието и избора на професия. Въпреки това, както установи изследването на Клодия Голдин, в днешно време „по-голямата част от тези разлики в доходите възникват между жени с една и съща професия и те се появяват най-вече с раждането на първото им дете“.

Изследванията на Клодия Голдин обхващат широк спектър от теми, включително женската работна сила, пола разлика в доходите, неравенство в доходите, технологични промени, образование и имиграция. Повечето от нейните изследвания интерпретират настоящето през призмата на миналото и изследват произхода на настоящите проблеми, които предизвикват безпокойство.

Нейната книга Career & Family: Women’s Century-Long Journey toward Equity (Princeton University Press) беше издадена на 5 октомври 2021 година. Нейната работа в изучаването на работата на жените и резултатите на пазара на труда се доказва в нейното въздействие върху областите на икономиката и икономиката история,  включително ролята на жените в икономическото развитие.

През 1990 г. Голдин става първата жена, назначена в икономическия факултет на Харвард.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст