ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейската комисия одобри забраната за продажба на диаманти от Русия

В ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна

Европейската комисия одобри предложение за забрана на продажбата на руски диаманти, съобщава АФП, позовавайки се на проекторезолюция. В близко бъдеще, според агенцията, документът може да бъде изпратен за разглеждане във всички страни членки на Европейския съюз.

От документа следва, че санкциите ще засегнат диаманти, добивани в Русия, изнасяни от нея или транспортирани транзитно, както и диаманти, обработени в трети страни, и диамантени бижута. Забраната за диаманти от Русия се планира да бъде въведена от 1 януари 2024 г., а за диаманти, обработени в трети страни – от 1 септември 2024 година.

В същото време ограниченията върху доставката на диаманти, обработени в трети страни, ще бъдат въведени постепенно от март до септември 2024-а. Според проекта, подобна мярка ще позволи „да се въведе механизъм за проследяване на диаманти, за да се реагира ефективно на нарушения и да се минимизират смущенията в работата на участниците на пазара“.

През май беше обявено въвеждането на ограничения върху търговията с руски диаманти от ЕС и страните от Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ). Предполага се, че Европейския съюз и Г-7 ще разрешат придобиването, продажбата и обработката на диаманти само с неруска маркировка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст