ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китайските власти смятат, че независимостта на Тайван означава война

Китай знаме

Китай е готов да предостави достатъчно възможности за мирно обединение с Тайван, но няма да толерира „сепаратистки дейности“, насочени към „независимостта на Тайван“. Това заяви Чен Бинхуа, представител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китайската народна република. Така той коментира изявленията на членове на Демократично-прогресивната партия на Тайван, че Пекин “няма график” за военни действия срещу острова.

Чен Бинхуа посочи, че континентален Китай „няма да толерира или прояви снизходителност“ към силите за „независимост на Тайван“, ако се осмелят да „поемат рискове и да провокират инциденти, които насърчават независимостта на Тайван“. Дипломатът се позова на закона срещу отцепването, който предвижда, че държавата трябва да използва немирни средства и други необходими мерки за защита на суверенитета и териториалната цялост на Китай.

„Искам да подчертая, че „независимостта на Тайван“ означава война“, коментира Чен Бинхуа, цитиран от CGTN. Той призова хората в региона на Тайван да се противопоставят на „независимостта на Тайван“ и да насърчават „връщането на отношенията между двете страни по пътя на мирното развитие“.

Китай смята Тайван за своя територия и на няколко пъти е провеждал военни учения близо до острова. По-специално, големи маневри бяха организирани през август от военновъздушните сили и флота на Народната освободителна армия като “сериозно предупреждение към сепаратистките сили”, подкрепящи независимостта на острова. 

В края на същия месец администрацията на САЩ одобри отпускането на 80 милиона долара на Тайван за закупуване на оръжие. През септември Китай разкри план за задълбочаване на интеграцията с острова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст