ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зеленото кредитиране се разлиства

Рефинансиране на кредити - сто в едно - калкулатор

Зелените кредити могат да ни спестят пари, но и да ни помогнат да „спасим света“ – или поне да го направим по-добро място за живеене. Чрез зелената ипотека клиентите ползват специална отстъпка от лихвата при закупуването на жилище в сгради с енергийна ефективност Клас А или по-висок. Зеленият кредит за автомобил пък дава възможност за покупка на последно поколение енергоспестяваща кола и то при добри финансови условия. А поставянето на фотоволтаични панели е доста по-лесно с финансовата помощ на банките.

Банкери бяха изчислили, че зелена ипотека може да спести до 5 760 лева при заем от 200 000 лева за период от 30 години. Тоест 6 и половина вноски по-малко, или 5% по-малки разходи за клиента.

Чрез инициативата си „Зелена ипотека“ УниКредит дава отстъпка 0.15% (не по-малко от 2.33%) в лихвения процент за сгради с енергийна ефективност клас А+,  А или клас В (задължително с посочени показатели максимален енергоразход по-малък от 150 kWh на квадратен метър по изпълнен проект). Същата инициатива важи и за покупка на жилище с разрешение за ползване след 2020 г., намиращо се в „затворен комплекс“.

По тези причини – взаимната изгода за банката и клиента, зеленото кредитиране у нас осезаемо се разлиства.

ОББ например предлага ипотечен кредит за енергийно ефективен дом със сертификат за енергийни характеристики клас А+, А или B, но с енергопотребление на първична енергия не повече от 150 kWh/кв.м., с отстъпка в лихвата от 0.15 процента.

Пощенска банка е на пазара със „Зелен жилищен кредит”, който се предлага с 0.15% лихвена отстъпка за покупка на жилища в сгради Клас А или А+. При цел на кредита енергийно-ефективни подобрения на дома, лихвената отстъпка е 0.10 процента. 

Клиентите на ПИБ могат да се възползват от ипотечен кредит „Устойчиво бъдеще“ – за имоти с енергиен клас А+, А и В и по-висок, с отстъпка в лихвата от 0.10 процента..

От своя страна Fibank (Първа инвестиционна банка) предлага финансиране на желаещите да закупят електрически автомобил със своя нов продукт – потребителски кредит „Зелен транспорт за домакинства“.

ПроКредит Банк предлага заем „Зелена инвестиция”. Той е с преференциални условия, изразени в отстъпка в лихвения процент от 0.2% за всяка инвестиция, която покрива критериите на банката. Допускат се проекти, свързани с енергийна ефективност, възобновяема енергия, мерки с благоприятно въздействие върху околната среда.

Допълнително се предлагат и специализирани целеви кредити с екологична насоченост.

ТБ „Алианц” пък предлага финансиране на проекти за изграждане на фотоволтаични електроцентрали.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст