ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С 22% нарастват сделките с недвижими имоти в Дубай на година

обединените арабски емирства оае дубай

Над 4500 милиардери са избрали дестинацията за свой нов дом

С 22% расте броят на сделките за недвижими имоти в Дубай към есента на 2023 година спрямо същия период на миналата година. Това повишение в активността се отразява в общата стойност на сделките, която достига 97.55 милиарда дирхами (AED), което представлява увеличение от 40% спрямо 69.5 милиарда дирхами (AED) година по-рано. Само през октомври 2023 г. обемът на сделките расте с допълнителни 30 милиарда дирхами (AED) или 8.16 милиарда долара. Това сочат обобщени данни на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

„През 2023 г. Дубай буквално влезе в историята, превръщайки се във водещ пазар на луксозни имоти в света. Дестинацията успя да генерира близо 850 милиона долара отжилища от висок клас, с пазарна цена от над 10 милиона долара през първите шест месеца на годината. Така Дубай за първи път изпревари Лондон, Ню Йорк и Париж. Неслучайно създадохме направлението Unique Estates Dubai –  за да отговорим на инвестиционния интерес на българските клиенти, които биха желали да вложат средства в имот в най-перспективната в момента дестинация с цел препродажба по време на строителството или отдаване под наем”, коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

В третото издание на Dubai Property Show, което се провежда на 8 и 9 декември в София, Unique Estates представя и новия си партньор в Обединените Арабски Емирства – Savoir Privé Properties. В рамките на изложението представители на двете компании ще предоставят експертни съвети и насоки за инвестиция в имоти с висока доходност в престижния международен бизнес център Дубай, както и начини за защита на спестяванията от инфлацията в България.

Според проучването на Unique Estates доходността от наем в Дубай към момента е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13 процента. Другиключови предимства на притежанието на имот там е 0% ДДС върху жилищата, гъвкави възможности за плащане и благоприятна социална среда. За сравнение, доходността от наем в София трудно надхвърля 4-5%, а от краткосрочен – около 10%, без да се включват разходите за управление.

„Все по-голям процент от нашите клиенти в България се интересуват от инвестиция в Дубай с цел постигане на висока доходност, защита на спестяванията, възможност за препродажба на имота още в етапа на строителството и реализиране на печалба. Наблюдава се значително покачване на заявленията за „златна виза”, като български и международни инвеститори се насочват към Емирствата заради добрите инвестиционни перспективи”, казва Весела Илиева и допълва „В стремежа си да предложим възможно най-висока доходост на нашите клиенти все по-често препоръчваме Дубай, тъй като дестинацията предлага по-добра ликвидност спрямо българския пазар”.

В портфолито на българската компания са подбрани проекти, които отговарят в най-пълна степен на нуждите на клиентите – разположени в Dubai Creek Harbour, Dubai Beach Front, Palm Jumeirah и други.

Весела Илиева посочва още, че ОАЕ снижават изискванията за инвестиции в имоти за получаване на „златна виза“. Минималното финансово изискване за кандидатстване за тригодишна виза чрез инвестиция в Дубай към момента е 750 000 дирхами (AED), което е намалена стойност от първоначалната – 1 000 000 дирхами (AED). Инвеститори, които купят имот/и на стойност 2 000 000 дирхами (AED) или повече, пък могат да получат виза за пребиваване с възможност за подновяване за период до пет години.

Най-скъпо продаденият имот на международен клиент в Дубай е пентхаус на стойност 500 000 000 дирхами (AED) или 136 000 000 щатски долара. Той е с площ от малко над 2000 кв. м,  разполага с пет спални, а стъклените му стени разкриват впечатляваща гледка към Арабския залив. Намира се в 71-етажна кула с високи тавани, плащави стълбища и ефектно осветление. Следващите 2 най-скъпи имота са вили в Palm Jumeirah, съответно на стойност 302 млн. дирхами (AED) и 280 млн. дирхами (AED).

Към Дубай днес се наблюдава сероиозен интерес от страна на французи, англичани, индийци, руснаци, китайци. В момента там живеят представители на над 200 националости. За 2023 г. са регистрирани 12.4 млн. туристи, а над 4 500 милиардери са избрали дестинацията за свой нов дом. Очакванията са до 2040 година населението на Дубай да достигне 7.8 млн. души.

От Unique Estates обобщават най-добрите райони за инвестиция в Дубай за 2023 г., класирани спрямо стойността на регистрирани сделки, както следва:

  • Dubai Harbour: 3.04 милиарда дирхами (AED),
  • Palm Jumeirah: 2.66 милиарда дирхами (AED),
  • Sobha Hartland: 2.52 милиарда дирхами (AED),
  • Business Bay: 2.43 милиарда дирхами (AED),
  • Dubai Creek Harbour: 1.62 милиарда дирхами (AED).

Около 60% от купувачите на имоти в Дубай се интересуват от апартаменти, сочат още данните. Останалите се насочват към вили или градски къщи. На пазара на наеми апартаментите съставляват 82% от сделките. Обзаведените жилища под наем са изборът на 67.5% от наемателите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст