ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За офис пазара 2024 г. се очертава като последна със значимо освобождаване на площи

хоум офис

Очакваме началото на съществен обрат на пазара на бизнес имоти през 2024 г. – първо по отношение на наемната, а след това и на инвестиционната активност. Обръщане на тренда може да се случи, ако текущите тенденции в българската и световната икономика, както и на пазара на труда, се запазят. За сегмента на офисите предстоящата година ще е последната от цикъла на намаляване на площи и ръст на нивата на незаетост. При инвестиционните придобивания се очаква ограничена активност и предпазливи инвеститори, но сигналите за успокояване на ръста на лихвите са заявка за обръщане на негативния тренд. Това показва анализът на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton.

“Макар и да е рано за оптимистични прогнози, ключовите показатели на икономиката определено показват стабилизиране, което обичайно предшества обръщане на трендовете. Ако инфлацията и ръстът на лихвите по кредитите бъдат овладени в близките тримесечия, още към края на 2024 г. и началото на 2025 г. ще видим първите признаци на връщане на пазара на бизнес имоти към растеж”, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton. 

От консултантската компания прогнозират, че инвеститорите със собствени средства или с осигурен кредитен ресурс ще са сред водещите на пазара.

“Очакваме те да са селективни и да акцентират върху стабилни проекти с прогнозируема възвращаемост. Също така ще се търсят и възможности за инвестиране в подценени активи и такива в затруднение, които предоставят потенциал за инвестиции, репозициране на пазара и увеличаване на тяхната стойност в рамките на живота на проекта”, обобщава Анастасия Цолова, мениджър “Капиталови пазари” в Cushman&Wakefield Forton.

Според нея активни на пазара ще са инвеститори, които реализират стратегии с умерен и контролиран риск. Интерес към покупки се прогнозират и от страна на инвеститори, които търсят бизнес имоти за собствено ползване или за разширяване на съществуващо портфолио.

Очаква се доходността при инвестиционни сделки във всички сегменти на пазара да продължи плавно да нараства с цел компенсиране на растящите кредитни разходи.

За наемния пазар на офиси 2024-та се очертава като последната, през която ще наблюдаваме по-осезаемо освобождаване на площи. Причината е, че през годината изтичат 5-годишните договори за наем, подписвани в предкризисната 2019 година. От 2020-та започна трайна тенденция за оптимизиране на заеманите от компаниите офиси, особено в IT и BPO сектора (Аутсорсинг на бизнес процеси), в резултат от пандемията и хибридния модел на работа.

“Предстоящата година се очертава като преходна. От една страна, очакваме обрат при някои показатели, като дял на свободните площи и задълбочаваща се разлика при търсенето на клас А сертифицирани сгради и такива от по-ниска категория. От друга страна, тенденции като ръста на наемите и интереса към гъвкавите офис площи ще продължат да са актуални на пазара”, коментира Йоанна Димитрова, зам.-мениджър Офис площи в Cushman&Wakefield Forton.

Очакванията на компанията са делът на свободните офис площи да продължи леко да нараства, като през 2024 г. се очаква да достигне най-високото си ниво. Планирани за завършване през годината са почти 100 000 кв. м нови офис сгради, което в комбинация с продължаващата оптимизация на площи от наемателите ще доведе до споменатия ръст на незаетостта. Към третото тримесечие на тази година тя е 16% средно за клас А и Б сгради в София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст