Министърът на петрола на Ангола обяви оттеглянето на страната от ОПЕК

петрол промени на глобалния пазар

Ангола напуска ОПЕК+, съобщи министърът на петрола, газа и минералните ресурси на страната Диамонтино Азеведо, предаде анголската информационна агенция Angop. Това решение се обяснява с “липса на резултати” от участие в организацията и несъгласие с квотите за добив на петрол, коментира той.

Както уточнява агенцията, решението е взето на заседание на Министерския съвет на страната, водено от президента на Ангола Жоао Лоуренсу. Според министъра това се обяснява с несъгласието на страната с квотите за производство на ОПЕК. „Досега квотите не са ни засягали, но ако останем в ОПЕК, ще понесем последствията от решението да спазваме производствените квоти“, казва Азеведо пред телевизия TPA.

Тогава Ангола ще бъде принудена да намали производството, добавя той. “Ние искаме да участваме в организации, не за да влизаме тихо и да си тръгваме тихо, а да бъдем активни и да допринасяме. Когато видим, че нашият принос не дава никакви осезаеми резултати, това означава, че не правим нищо в тази организация “, посочва министърът.

На последната среща на ОПЕК+, която се проведе на 30 ноември, един от най-трудните въпроси беше определянето на квотите за добив на петрол за Ангола.

На среща през юни страните от ОПЕК+ решиха да намалят квотата за Ангола до реалното ниво на производство. Декларираната квота за Ангола за 2024 г. беше 1.28 милиона барела на ден (b/d) и подлежи на проверка от срещата през ноември въз основа на данни от три независими източника – IHS, Wood Mackenzie и Rystad Energy. Представителят на Ангола в ОПЕК Естебан Педро заяви преди срещата през ноември, че страната ще се бори за увеличаване на производството си. Въпреки това, след срещата на ОПЕК+, квотата на Ангола за 2024 г. беше намалена от 1.28 милиона барела на ден на 1.11 милиона барела на ден. Тогава Естебан Педро коментира пред Bloomberg, че страната планира да произвежда петрол в обеми над установената квота – 1.18 милиона барела на ден. Представители на страните от ОПЕК+ не реагираха на тези изявления.

По данни на ОПЕК през 2022 г. производството на петрол в Ангола възлиза на 1.14 милиона барела на ден. През ноември 2023 г. цифрата беше 1.13 милиона барела на ден.

Цената на фючърсите за петрола сорт Брент с доставка през февруари на лондонската борса ICE започна да се понижава заради съобщенията за оттеглянето на Ангола от ОПЕК, показват данни от търговията. По борсови данни към момента, след съобщенията за оттеглянето на Ангола от ОПЕК+, цената на сорта Брент започна да се понижава и се търгуваше за 78.77 долара (-0.48%). В същото време фючърсите на суровия петрол WTI с доставка през февруари паднаха с 0.65% до 73.31 долара за барел.

Анголският министър на петрола, газа и минералните ресурси Диамонтино Азеведо обяви в четвъртък, че страната напуска ОПЕК, съобщи анголската информационна агенция Angop.

На 30 ноември страните от ОПЕК+ преразгледаха квотите за добив на петрол за Ангола, Нигерия и Конго през 2024 г. въз основа на данни от независими източници. Тогава за Ангола квотата беше намалена от 1.28 милиона барела на ден на 111 милиона барела на ден, за Нигерия е увеличена от 1.38 милиона барела на ден на 1.5 милиона барела на ден, за Конго ръст от 276 хиляди барела на ден до 277 хиляди барела.

Следващата среща на ОПЕК+ е насрочена за 1 юни 2024 г. във Виена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст