ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Руските власти разрешиха на опозиционер да се кандидатира за президент

Борис Надеждин
Борис Надеждин

В рамките на три седмици Борис Надеждин трябва да събере 100 000 подписа, които комисията да признае за истински

Руските власти разрешиха на опозиционния политик Борис Надеждин да продължи кампанията си за участие в президентските избори, които ще се произведат догодина, след като вече няколко противници на Кремъл не бяха допуснати, предадоха ДПА и БТА.

Надеждин, който е издигнат от партията “Гражданска инициатива”, днес обяви, че Централната избирателна комисия (ЦИК) му е дала разрешение да открие банкова сметка за дарения за кампанията и да започне да събира подписи за кандидатурата си.

Преди да бъде официално регистриран като кандидат за вота на 17 март, в рамките на следващите три седмици 60-годишният Надеждин ще трябва да събере 100 000 подписа, които след това комисията трябва да признае за истински.

През последните години руската ЦИК неведнъж е отхвърляла кандидати, особено такива, смятани за прекалено голяма заплаха за дългогодишния президент Владимир Путин.

В събота ЦИК отказа да регистрира инициативната група на антикремълската журналистка Екатерина Дунцова за президентските избори, като се позова на формални грешки. Опитът за обжалване на решението беше отхвърлен от Върховния съд. Дунцова заяви, че сега ще подкрепи Надеждин.

Надеждин, либерал и антивоенен активист, изрази оптимизъм по отношение на кандидатурата си.

“Можем да се справим”, написа той в “Телеграм”. Надеждин е бивш депутат и има репутацията на умерен опозиционен политик. Той е един от последните останали в Русия критици на войната в Украйна, които не са били заглушени.

Въпреки това победата на Путин се смята за сигурна. 

Руският президент внесе поправки в Конституцията, за да може да се кандидатира отново и да заеме поста държавен глава за пети път. Според сегашната версия на основния закон 71-годишният президент ще може да се кандидатира за последен път през 2030 г. Президентският мандат в Русия е шест години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст