ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Клисурски: Финансовата стаблност на страната ни е гарантирана, очакваме положителен отговор за еврозоната през юни

Завършваме 2023 г. в прекрасно финансово здраве. Фискалната ни система е изключително стабилна, финансовата стаблност на страната ни е гарантирана. Това обобщение направи в интервю за БНТ заместник-министърът на финансите Георги Клисурски.

“Не надвишихме дефицита от 3%, което е изискване за еврозоната, той е 2,2%. През втората половина на 2023 г. правителството успя да изпълни този доста амбициозен бюджет: 12% увеличение на пенсиите, рекордни инвестиции в здравеопазване и образование. Имаше големи разходи за инфраструктура, например участъка от АМ “Европа” между Драгоман и “Кулата” така, че в действителност да отговаря на името си”, добави зам.-министърът.

Проектите за АМ “Хемус” и АМ “Струма” ще се отпушат през 2024 г., прогнозира той със степен на “висока увереност”. “Вече два от тунелите на “Хемус” са в ремонт – ще бъдат завършени в средата на годината. По АМ “Струма” имаме напредък в преговорите с ЕК, надяваме се да започнем да строим там тази година”, уточни Клисурски.

“Програмата за инвестиции в общински проекти за 2024 г. е най-голямата възможност за развитие на инфраструктурата в общините, откакто е предоставяна откакто българската държава съществува. Предплащаме 1 милиард и 200 милиона от бюджета за 2023 г. Допълнителни средства ще има от бюджета за 2024 г. така, че общият бюджет е доста над милиард и 200 милиона”, коментира още той. 

От юни до декември НАП е събрала с 6,5 милиарда повече отколкото през миналата година и първата половина на 2023 г. “Когато кабинетът “Денков-Габриел” встъпи в длъжност, приходите в НАП бяха горе-долу на нивата от юни 2022 г. Въпреки 10-те процента инфлация и 2% ръст на икономиката, нямаше увеличение в приходите на НАП. Ние успяхме да стопим огромна част от дупката”, каза Клисурски. 

“Доходите растат с 10% по-бързо от инфлацията и обективно българите живеят по-добре”, убеден е зам.-министърът.

В края на юни 2024 г. очакваме положителен отговор за еврозоната за членството ни от 1 януари 2025 г., стана ясно от думите на Клисурски. Той обясни, че националната идентичност идва от това какво носим в сърцата си, а не от “хартийките в джоба ни”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст