ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Заради ветрогенератори в морето рибарите край Шабла са готови на масови протести

В края на миналата 2023 година група депутати внесоха законопроект за разполагането на вятърни електроцентрали в Черно море в района на Шабла. Това, според вносителите, ще донесе огромни ползи на региона на Добрич чрез разкриването на работни места и осигуряването на инвестиции в инфраструктурата на сушата.

Тази идея обаче не се прие възторжено от рибарската общност. Местните рибари, изразили позиция пред кореспондента на Българското национално радио, смятат, че издигането на ветрогенератори ще повлие негативно върху миграцията на рибите, а освен това ще нанесе поражения на туризма в региона.

По думите на депутата от “Продължаваме промяната” – “Демократична България” – Ивайло Мирчев, един от вносителите на проектозакона, в морето около Шабла за няколко години могат да се изградят поне 6 гигавата мощности, с което би се гарантирала енергийната независимост на страната ни. Той дава за пример съседна Румъния, където в морето вече са изградени подобни възобновяеми енергийни източници. 

Вносителите очакват Закона да бъде гласуван в Народното събрание още през януари 2024 година. Ако той обаче не изпълнява конкретни критерии, рибарската общност в Крайморска Добруджа е готова да излезе на протести, предупреждава Виктор Лучиянов от Балчик, който през ноември 2023 г. бе избран за председател на Общинския съвет – Балчик. Според него такива вятърни съоръжения в морето ще пратят завинаги в историята редица видове риби по нашето крайбрежие. По отношение на примера с вече изградените ветрогенератори в морето в съседна Румъния, Лучиянов е категоричен, че не може да се прави сравнение, тъй като има съществени разлики в морето.

„Ако това бъде гласувано и, недай си Боже, бъде реализирано, това ще е поредното предателство на нашите управляващи към хората на Крайморска Добруджа, съответно и по цялото крайбрежие“, категоричен е Лучиянов.

Той поясни, че рибарската общност не е против изграждането на ветрогенератори в морето, но те не трябва да бъдат разположени в шелфовата зона. В законопроекта е записано, че съоръженията ще бъдат поставени на разстояние между 20 и 50 км от брега. Според Лучиянов обаче, предвид спецификата на морето в шабленския и каварненския регион, подобно разположение не би било достатъчно.

По думите му, рибарите никога не са били врагове на природата, те винаги са живели в хармония с нея, но явно има едни други хора, които са решили, че в момента ще реализират своите бизнес проекти за сметка на крайморските общности. Ето защо те ще получат сериозен отпор – с много сериозни, дори масови, протести, предупреди председателят на Общинския съвет в Балчик.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст