ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Столична библиотека честват 176 години от рождението на Христо Ботев

Днес, на 6 януари, от 12.00 часа Столичната община и Столичната библиотека организират паметно честване на 176 години от рождението на Христо Ботев. Това ще стане на площад „Славейков“ пред сградата на библиотеката.

В мраморното фоайе на библиотеката ще бъде открита фотодокументална изложба „Жив е той, жив е!“. В музикалнопоетичния рецитал по стихове на Христо Ботев ще участват артистът от Народния театър „Иван Вазов“ Христо Чешмеджиев и популярната вокална формация „Светоглас“, става ясно от информация на сайта на Столична община.

В тематичната изложба „Жив е той, жив е!“ са включени ценни екземпляри и редки първи издания от фонд „Книжовно наследство“, фонд на сектор „Изкуство“, както и оригинални вестници и списания от съхранявания в Столична библиотека уникален архив на детския периодичен печат преди 1944 година.

От Столичната библиотека излагат първите биографии на Христо Ботев от Захари Стоянов, Стоян Заимов, както и най-пълната – от Иван Клинчаров. Представени ще бъдат и първите събрани съчинения на поета под редакцията на съпругата му Иванка Ботева и на Иван Клинчаров, както и второто издание на „Песни и стихотворения от Ботева и Стамболова“ от 1880 година.

Акцент в изложбата са факсимиле на последното писмо на Ботев от парахода „Радецки“, публикувано в първото издание на съчиненията му под редакцията на Захари Стоянов от 1888 г., превод от Христо Ботев на драмата „Кремуций корд“ от Костомаров от 1893 г., юбилейните Ботеви листове.

Представени ще бъдат и малко познати заглавия, посветени на личността на поета и революционер: „Народ и поет“ от Антон Страшимиров, „Сергей Нечаев и Христо Ботев“ от Георги Бакалов, „Христо Ботев 1848 – 1948: Споменна книга“, драмата „Христо Ботев“ от Фани Попова-Мутафова.

В детския периодичен печат, издаван преди 1944 година, се съдържат над 100 публикации за Христо Ботев. На страниците на вестниците и списанията „Венец“, „Весела дружина“, ‚Градинка“, „Детска радост“, „Детски живот“, „Детски свят“, „Другарче“, „Майска китка“, „Поточе“, „Първи стъпки“, „Светулка“, „Славейче“ малките читатели са можели да прочетат стихотворения, очерци, разкази, статии, посветени на поета и революционера.

Сред авторите на творбите за живота и творчеството на Христо Ботев се открояват имената на Иван Вазов, Елисавета Багряна, Христо Смирненски, Никола Ракитин, Змей Горянин, Ран Босилек. В експозицията са представени и богато илюстровани албуми със съществуващите в България и чужбина паметници на Ботев и ценни грамофонни плочи с изпълнения на негови стихове и песни от известни наши артисти и състави.

Експозицията „Жив е той, жив е!“ ще бъде отворена за посетители до 15 януари 2024 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст