ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Boeing ще осигури 100% прозрачност при изясняване на инцидента със самолета 737 MAX

Изпълнителният директор на Boeing Дейвид Калхун каза, че е необходимо да се признае грешката, довела до спирането на експлоатацията на повече от 170 самолета Boeing 737 MAX.

„Ще разработим подход към това, като преди всичко трябва да признаем, че сме сгрешили“, цитира The Wall Street Journal думите на Калхун пред служители на компанията. Шефът на Boeing обеща да осигури “100 процента прозрачност” при изясняване на обстоятелствата около инцидента. Той каза, че експертите на компанията проучват проблема с вратата, „търсейки улики какво може да се е случило“.

По-рано специалисти от американската авиокомпания United Airlines откриха лошо затегнати болтове на люка на използвания от нея самолет Boeing 737 MAX.

На 6 януари Федералната авиационна администрация на САЩ нареди спиране на самолета Boeing 737 MAX 9 поради разхерметизиране в кабината по време на полет на Alaska Airlines до Портланд, Орегон. Самолетът кацна аварийно малко след излитането си в Онтарио, Калифорния. Част от фюзелажа на самолета е паднала и прозорецът е излетял.

На 8 януари United Airlines трябваше да отмени около 200 полета поради приземяването на Boeing 737 MAX.

Boeing 737 е семейство теснофюзелажни пътнически и транспортни самолети за къси и средни разстояния. Произвежда се от Boeing от 1967 година. Boeing 737 стана най-популярният пътнически самолет в историята на индустрията за пътнически самолети.

Случилото се вероятно ще наложи промяна в плановете на компанията. 

Припомняме, че през октомври производителят на самолети Boeing обяви плановете си да постигне рекордно производство от 737 самолета до юли 2025 година. Това съобщи тогава Reuters с позоваване на производствения план на компанията.

Според него, производството на модели от семейството Boeing 737, което включва по-ранни версии, както и Boeing 737 MAX, ще се увеличи до 42 самолета на месец до декември 2023 година. Въпреки това до юли 2025 г. компанията планира да увеличи производството на този модел до 57 самолета на месец. Както отбелязва изданието, производителят на самолети и преди се е опитвал да постигне подобни показатели, но през 2019 г. два самолета Boeing 737 MAX се разбиха и производството им беше спряно. Предишната версия на плана включваше увеличаване на производството до 52 самолета на месец до януари 2025 година.

„Бих искал да увелича месечния обем на доставките на самолети Boeing до 60 и пазарът вече ги очаква. Няма съмнение за това“, цитира тогава агенцията думите на главния изпълнителен директор на компанията Дейв Калхун. Според него втората половина на 2024 г. ще бъде „ключов момент“ в изпълнението на новия производствен план. Той добави, че графикът за пускане на продукти на пазара може да варира в зависимост от много фактори.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст