ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Празнуваме 123-та годишнина на градския транспорт в столицата

Рейс "Икарус"спирка

Атракционни линии ще се движат в града

На 13 и 14 януари ще бъдат отбелязани 123 години от пускането на първата трамвайна мотриса и началото на обществения транспорт в столицата. По този повод по специално избрани маршрути ще се движат ретро трамвай и два ретро автобуса тип „Икарус“ и „Мерцедес“.

Целта на инициативата е да се популяризира градския транспорт и неговата история. Тя се организира от Столичната община съвместно с общинските транспортни дружества „Столичен електротранспорт“, „Столичен автотранспорт“ и Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“.

Старинната трамвайна мотриса ще се движи от 12:00 до 14:00 ч. по маршрут пл. “Възраждане” – пл. “Журналист”. Пътуването започва на кръгъл час от площад “Възраждане”.

Трамваите са един от символите на София. На първи януари (по стар стил) от депо „Клокотница“ пет трамвайни коли тръгват по булевард „Мария Луиза“, прекосяват Лъвов мост и стигат до площад „Славейков“. Постепенно мотрисите се превръщат в неразривна част от ежедневието на София и остават един от най-разпространения и ползван начин за придвижване.

Старият „Икарус“ ще бъде показан след като е реставриран. Той ще се движи заедно с „Мерцедес“ по два маршрута, като начална и крайна спирка е пл.“Св.Александър Невски“.

Движението ще бъде от 12:00 до 17:00 часа, като на всеки кръгъл час ще тръгва една от линиите.

Днес в столичния градски транспорт, който се развива и модернизира, всеки ден се движат 530 автобуса по 98 линии, 134 трамвайни композиции по 15 линии, 90 тролейбуса, между тях нови 121 електробуси с нулеви емисии. София има и 52 км метро с 47 станции, в което ежедневно над 50 метровлака превозват над 370 000 души. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст