Каква е цената за смяна на щрангове

Водопровод, щрангове, ВиК, водопроводчик, Софийска вода

Във всички стари апартаменти за жалост е необходима смяна на щранговете. Това се дължи на факта, че металът се износва, тъй като водата с допълнителни примеси го измива и във вътрешността на тръбите се отлагат различни компоненти с тънък слой. Това води до неприятни миризми както в самите апартаменти, така и във входовете и коридорите. Справянето с този проблем не е никак лесно.

Специални функции

Водата е агресивна среда поради наличието на соли и минерали в нея, както и поради въздействието на кислорода върху метала след измиване с вода. С развитието на технологиите се промениха и материалите, така че сега предимно тръбите се изработват от пластмаса или метал-пластмаса, които са не само по-издръжливи, но и по-естетични. Подмяната на чугунения вариант е доста сложна, което трябва да се има предвид, преди да се започне работа. След демонтажа и смяна на щранговете често се налага и подмяна на тоалетната чиния, крановете и вентилацията, но там смяната не е толкова трудна.

Видове

Подмяната на сарите метални щрангове с нови, направени от същият материал е изключително неефективна. Днес металът се счита за много скъп. Стоманените тръби, както и поцинкованите, имат експлоатационен живот не повече от 20 години, след което ще трябва да бъдат ремонтирани или заменени с нови.

Струва си да се обърне внимание на тръбите, изработени от такъв материал като полипропилен и поливинилхлорид, защото от тях се правят доста конструкции, включително и тръби. експлоатационният живот на тези компоненти варира от 40 до 50 години, но в по-мека среда достига до 80 години.

Как да изберем тръба?

При покупка на нов апартамент или при основен ремонт си струва да се започне със замяна на тръбите с пластмасови, което ще бъде най-добрата инвестиция в ремонта, тъй като при неизправност на старите тръби се извършва цялостно или частично демонтиране на декоративни елементи и облицовки.  Ако бюджетът ви за ремонт е ограничен, тогава изберете смяна на щрангове цена 300 лв , съпроводена от демонтаж и замяна на дефектните или повредени тръби.

Щранговете в частна или многоетажна жилищна сграда може да бъдат променени самостоятелно, което ще позволи да се постигне постоянно добро подаване на топла и студена вода.Ако използвате вариант на БГВ с топла вода, трябва да има топлоизолация. Благодарение на препоръките на експертите можете да свършите работата лесно и бързо.

На съвременния строителен пазар има няколко варианта на тръби при смяна на щранговете:

  • пластмаса (полипропилен);
  • поливинилхлорид;
  • метал.

Най-доброто решение би било да се използват PVC или пластмасови тръби. Металните тръби ще бъдат много по-лоши както по отношение на звукоизолацията, така и по отношение на експлоатационния живот.

Как да го заменим?

Това е особено важно за по-ниските етажи. При демонтирането на канализационния щранг е необходимо да уведомите съседите отгоре, че не използват канализационната система. Ако те се възползват от нея, съществува риск не само да наводнят своя апартамент, но и съседите отдолу.

Необходими са инструменти както за монтаж, така и за демонтаж. Ако няма големи финанси за закупуване на инструменти, тогава най-лесният изход ще бъде да повикате професионалист, да ги вземете назаем от приятели или да ги наемете с намаление в магазина.

Монтиране на нов щранг

След този вид работа можете да пристъпите към основната – монтирането на нови щрангове. Монтажът трябва да се извърши възможно най-бързо, но в строга последователност. Първото нещо, за което трябва да се уверите, е наличието на инструменти и материали. Ако те не са налични, трябва да бъдат подготвени възможно най-скоро.

Ако имате нужда от други ВиК услуги София, потърсете ни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст