ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сам Алтман обясни къде ChatGPT може да бъде особено полезен

Основателят на OpenAI, компанията, разработила ChatGPT, Сам Алтман заяви, че според него подобни генеративни модели могат да бъдат особено полезни в три области – програмиране, образование и здравеопазване. Той обясни това в подкаста Unconfused Me, воден от Бил Гейтс. Според Алтман, при сегашното ниво на развитие подобни модели не могат да свършат работата вместо човек, но стават все по-продуктивен инструмент, който помага в работата.

Програмирането вероятно е областта, в която растежът на производителността (в който се използва ChatGPT) ни радва най-много“, отбелязва Алтман. Според него, именно тук ChatGPT вече се използва широко и успешно за извършване на рутинна работа и опростяване на дейностите на програмистите. Този инструмент помага за намиране на грешки в кода, писане на част от кода, тест и т.н. В образованието ChatGPT може да помогне на учителите при писане на учебна програма, персонализирани програми за конкретни ученици, а също и при административни задачи като проследяване на присъствието и изпращане на напомняния за задачи до ученици .

В допълнение, такъв инструмент може да помогне при изучаването на чужди езици и да се превърне в един вид персонализиран учител за ученици от отдалечени райони с недостатъчен достъп до образование. В здравеопазването ChatGPT може да помогне при решаването на административни задачи – издаване на застрахователни полици, анализиране на големи данни от проучвания и медицински досиета на пациенти и други.

Масачузетският технологичен институт включи широкото приемане на AI като една от своите водещи технологии за 2024 година. Редовно се появяват новини за използването на генеративни модели за решаване на различни проблеми. Вчера японската писателка Рие Кудан призна, че е използвала генеративен изкуствен интелект като ChatGPT, за да напише своя роман Tokyo Tower of Empathy, който спечели престижната литературна награда Akutagawa. ChatGPT е написал около 5% от изреченията в романа, отбелязва Кудан. Тя заявява, че възнамерява да продължи да използва този инструмент, когато пише своите текстове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст