ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китай изоставя строгите ограничения за разработчиците и играчите на видеоигри

Китай знаме

Националната администрация за преса и издателство на Китайската народна република, която е подразделение на отдела за пропаганда на Централния комитет на Комунистическата партия на Китай и отговаря за регулирането на пазара на видеоигри, премахна от уебсайта си проекта за нови строги правила за регулиране на този пазар.

Акциите на разработчиците и операторите на видеоигри веднага реагираха с ръст, съобщава Reuters.

Документът се появи на сайта на управлението в края на декември 2023 г. и тогава започна неговото обсъждане. Сега периодът на обсъждане приключи, а с него и самият проект изчезна. Документът изисква компаниите да получат отделно разрешение за всяка игра, за да се предотврати появата на неподходящо съдържание в нея. Освен това платформите за игри трябваше да отменят наградите за играчи за първо или ежедневно влизане в сайт за игри и други бонуси, които насърчават редовната и дългосрочна игра, да въведат ограничения върху харченето в игри и закупуването на игрална валута, да премахнат стимулите за такива разходи и т.н.

Платформите трябва да показват на играчите предупредителен банер, ако демонстрират „ирационално игрово поведение“, като харчат пари, за да попълнят своя портфейл за игра. И тъй като разходите по време на игра от страна на играчите са основният източник на доходи за разработчиците и платформите за игри, техните акции паднаха рязко след публикуването на законопроекта, намалявайки капитализацията на компании, включително Tencent и Netease.

Днес, 23 януари, акциите на тези компании започнаха да се покачват. Tencent добавя почти 4%, Netease – повече от 6 процента.

Както отбелязват експертите, преди това е имало случаи, когато са направени промени в проектодокумент, публикуван на уебсайта на управлението по време на периода на обсъждане. Пълното му премахване обаче е нещо ново.

Междувременно според анализаторите, е възможно да се подготвя цялостна редакция на документа и не непременно в посока на отслабване на разпоредбите му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст