Премиерът обеща да разговаря с мобилните оператори заради увеличението на цените

Депутатите ще изслушат

Ще проведем разговори с ръководството на мобилните оператори, ще им обърнем внимание на лошата икономическа практика, която създава напрежение и от която те самите не са заинтересовани да поддържат. Ще се говори и с контролните инстутиции да бъдат по-активни в тази посока. 

Това обясни министър-председателят Николай Денков в отговор на въпрос на Корнелия Нинова от “БСП за България”, която попита какви мерки ще предприеме правителството, за да ограничи злоупотребата с монополно положение на мобилните оператори. Въпросът на Нинова е по повод намерението на мобилните оператори да увеличат цените.

Премиерът Денков заяви, че мобилните оператори не са нещо лошо и всеки използва услугите им. Той добави, че правилата на правовата държава трябва да се спазват, а те изискват, когато има сключени договори, те да се изпълняват.

По думите му контролните институции трябва да следят да има правила как се сключват тези договори. Той допълни, че тези институции са Комисията за защита на потребителите (КЗП), омбудсманът, законодателите. 

Премиерът подчерта, че правителството няма право директно да влиза в договорите между съответните икономически субекти и хората. Той обърна внимание, че съставът на Комисията за защита на потребителите не е на сегашното правителство, а е назначен от служебното правителство, като това е направено по начин, заради който в момента текат съдебни дела. Денков заяви, че всяка една промяна би могла да доведе до сериозни проблеми. Той отново подчерта, че договорите трябва да се спазват и висшата инстанция, която ще реши кой е прав и кой е крив, е Висшият административен съд.

На въпрос на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов защо регулаторите не са били сменени, когато от “Продължаваме промяната” са имали мнозинство в предходния парламент с “Демократична България”, “БСП за България” и “Има такъв народ”, премиерът обясни, че смяната на регулаторите се прави в Народното събрание, а тогавашното редовно правителство е било свалено. 

Акад. Денков отговори и на въпрос на „Възраждане“ относно предстоящото му пътуване до Съединените щати. Той подчерта, че ще даде отчет за пътуването, когато приключи съответната командировка. И успоки питащите с думите, че не би заминал на посещение, ако то не си струва. 

Денков подчерта, че официалното пътуване на един министър-председател в партньорска държава не може да се нарече екскурзия. Според него това е опит за манипулация. По думите му едно от задълженията на министър-председателите е да търсят подкрепа, да представят по подходящ начин приоритетите и резултатите от управленската програма на правителството. Премиерът бе категоричен, че това е не само право и възможност, но и задължение на един премиер

В отговор на въпрос на народния представител Радостин Василев, който настоя за информация дали са проведени „лобистки разговори“ във връзка със сделката между „Юнайтед груп“ и „Булсатком“, премиерът призова да бъдем по- внимателни в обвиненията за лобизъм. Той добави, че за да се говорят подобни неща, трябва да са налични съответните доказателства, иначе това работи срещу държавата и срещу доверието в демокрацията в България.

Независимият депутат попита министър-председателя и за срещата на Кирил Петков със Спас Русев. Премиерът му отговори, че подобни въпроси трябва да бъдат отправени към самия съпредседател на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” и че по време на парламентарния блиц контрол следва да се обсъжда общата политика на правителството. 

Във връзка с питане по случая „Чаталджа“ Денков отговори, че хората, които са били визирани в медийните публикации – министърът на финансите Асен Василев и народният представител Даниел Лорер, вече са дали своите обяснения пред обществото. 

Николай Денков коментира и инфлацията след въпрос на Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС. По думите му инфлацията в България спада с доста бързи темпове. През декември 2023 г. тя е била по-ниска дори и от предвижданията на финансовото министерство и от очакванията, които са били заложени в бюджета на държавата няколко месеца преди края на годината. Премиерът заяви, че темпът на спадане е доста сериозен и се очаква да спадне и през януари.

Премиерът отхвърли твърденията на ИТН, че страната провежда лоша фискална политика, водеща до натрупване на държавен дълг и обедняване на населението. Той обясни, че инфлацията е световен феномен и това, което може да направи правителството, е да създаде условия за конкуренция, така че инфлацията да спадне и доходите на хората да се повишат. Денков бе категоричен, че фактите сочат, че България е на второ място отдолу нагоре по инфлация – тоест у нас тя е най-ниската в Централна и в Източна Европа. 

Министър-председателят подчерта, че инфлацията у нас е под тази от края на 2021 г. – т.е. по-ниска от периода, преди да започне войната в Украйна. По думите на премиера България е една от малкото страни в Европа, в която повишението на доходите е по-голямо в сравнение с реалната инфлация. 

Денков добави, че благодарение на финансовия министър Асен Василев и неговата политика България е една от малкото държави, в която хората живеят малко по-добре, отколкото преди, въпреки трудните условия, в които се намира световната икономика. Той даде като пример социологически проучвания, които показват, че българите са оптимисти по отношение на 2024 година.

Премиерът подчерта, че дефицитът е в рамките на 2.2%, въпреки увеличените социални разходи и България стои много стабилно по отношение на финансовите си параметри, и по отношение на повишаването на доходите на хората. Николай Денков посочи и че щяхме да имаме по-ниска инфлация, ако бяхме членове на еврозоната.

В рамките на участието си в парламентарния блиц контрол премиерът заяви още, че страната ни не трябва да отрязва потенциалните си възможности за включване на нови енергийни източници, за да не изпадне в ситуация, в която да й се наложи да внася електроенергия от съседни държави. 

Повод за думите на Николай Денков бе въпрос от народния представител от „Възраждане“ Коста Стоянов, който обвини парламентарното мнозинство в лобизъм заради гласувания на първо четене Закон за енергията от възобновяеми енергийни източници. Според Стоянов това ще повлияе негативно рибарския сектор и туризма заради разположените ветрогенератори в морските пространства. 

Денков обясни, че миналата седмица е бил на посещение в Дания, където съществена част от енергията се получава от ветрогенератори. Премиерът заяви, че всякакви твърдения, че ветрогенераторите ще изчезнат от европейската и световната енергийна сфера, са необосновани.

Относно задържания служител на Министерство на спорта с подкуп, Денков уточни, че няма никакви притеснения по отношение на интегритета на министъра на спорта. Той поздрави органите, които са работили по корипционната схема и добави, че лицата, участвали в нея, са назначени преди този екип в Министерството на спорта. По думите му сегашният екип прави всичко възможно да бъде разчистено министерството.

Денков коментира и думите на Борисов, че нямало заместник-министър на ГЕРБ в Министерството на спорта. Той обясни, че сега има място, което се държи свободно, тъй като се очаква, че ГЕРБ ще предложат заместник-министър, но те досега не са го направили. Според него причината е, че от ГЕРБ нямат кандидат, когото да предложат, защото, от една страна, те казват, че искат да имат заместник-министър, а от друга страна – не подават кандидатурата му. 

На въпрос, свързан с ротацията, Денков отговори, че основната му задача е да осигури плавен преход от единия Министерски съвет към другия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст