ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Марк Рюте е оптимист за влизането на България в Шенген и еврозоната

Министър-председателите на България и нидерландия Николай Денков и Марк Рюте.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте заяви, че е оптимист за пълноправното членство на страната ни в Шенген и по суша още в рамките на тази година. Премиерът Николай Денков е на посещение в Хага и разговаря с колегата си Рюте за ключовите за страната ни приоритети, сред които влизането в сухопътен Шенген тази година.

“Горд съм с постигнатото от България. За нас вие сте пълноправен член на Шенген. Ако можех аз да реша, щяхте да сте приети и през сухопътните граници, което съм оптимист, че ще се случи в месеците след март. Ще направя това, на което съм способен – включително съдействие с Румъния и Австрия”, каза нидерландският премиер.

Рюте изрази оптимизъм че България ще стане и част от Еврозоната.

“България е на прав път да се присъедини към Еврозоната. Още не е там, но има прогрес във всяко отношение. Завиждам ви за размера на дълга спрямо БВП, който е наполовина на нашия и една трета от германския. По този показател и по бюджетния дефицит България има водеща роля. Това се дължи на политиките на Николай Денков и екипа му. Все още стои въпросът с инфлацията”, коментира той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст