ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проверяват Софийската районна прокуратура по заповед на Сарафов

Софийската районна прокуратура

По заповед на изпълняващия функцията главен прокурор – Борислав Сарафов, екип от 21 прокурори от Върховната прокуратура, под ръководството на завеждащия отдел “Инспекторат”, започнаха проверка на дейността на Софийската районна прокуратура. Причината е свързана с неприемливи практики в разпределението на делата в специализирания отдел на СРП, както и публично разпространени информации, отразяващи негативно работата на Районната прокуратура в София.

“Ще бъдат проверявани конкретни дела и конкретни прокурори”, посочи пред репортери Сарафов. Проверката ще е под ръководството на завеждащ отдел „Инспекторат” Виктор Малинов.

“Още със встъпването ми в длъжност поисках оставката на районния прокурор Невена Зартова. Назначих ревизия на Софийската районна прокуратура. След резултатите поисках от Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарно производство срещу нея. Междувременно продължиха да се генерират скандали, продължи да се генерира напрежение и се вижда, че тук е един от генезисите, където се руши постамента на справедливостта”, каза още главният прокурор. По думите му, имало “десетки, стотици и хиляди достойни магистрати, прокурори, съди и следователи”. “Но дори пет, десет, петнайсет или двайсет дела да са изтъргувани в някой клуб или някъде другаде, под влиянието на някой лобист, това означава, че има огромен проблем и се търгува със справедливост”, отбеляза той.

Сарафов твърди, че се подготвяло обвинение срещу Мартин Божанов – Нотариуса, но за съжаление, “уличната справедливост” изпреварила работата на прокуратурата.

Целта на ревизията е да се установи как и на какво основание са разпределяни конкретни дела на прокурори от отдел “Специализиран”,

как са формирани екипите по тях, и дали тези действия са съобразени с вътрешните правила на прокуратурата и принципа на случайния подбор, както е разписан в чл. 9 от Закона за съдебната власт. Проверката ще обхване и скоростта на разследванията, причините за забавяне и основанията за удължаване на сроковете, мотивацията на приетите актове, предприетите мерки за процесуална принуда срещу обвиняеми.

Ще бъдат анализирани досъдебни производства, включително неприключили, прекратени и спрени дела, както и преписките, при които е отказано образуването на наказателни производства. Особено внимание ще бъде обърнато на случаите, в които не е извършен съдебен контрол, както и дали е имало основание за уведомяване на съответните органи на държавното обвинение за упражняване на правомощията съгласно Наказателно-процесуалния кодекс.

Ако се установят данни за престъпления, извършени от магистрати,

те незабавно ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура. При установяване на основания за дисциплинарни наказания на прокурори, Борислав Сарафов ще бъде уведомен за търсене на дисциплинарна отговорност за допуснатите нарушения. Ако се установят основания за служебен контрол по прокурорски актове, те ще бъдат предадени на съответната прокуратура. Резултатите от инспекцията ще бъдат използвани за предложения за подобрения в работата по дела.

Във връзка с констатирани сериозни пропуски в работата на административния ръководител на Софийската районна прокуратура

в началото на август миналата година изпълняващият функцията главен прокурор призова прокурор Невена Зартова да освободи заеманата длъжност. На основание извършена проверка в СРП в началото на октомври 2023 година ръководството на прокуратурата предложи на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет образуването на дисциплинарна проверка спрямо административния ръководител на РП-София, припомнят от държавното обвинение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст