ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков и създателят на изследването PISA обсъдиха пропуските в българската образователна система

Галин Цоков, Андреас Шлайхер, Николай Денков, PISA

В Министерския съвет премиерът Николай Денков и д-р Андреас Шлайхер, създател на международното изследване PISA, обсъдиха пропуските в българската образователна система, довели до тревожните данни от PISA в края на 2023 година.

Шлайхер е директор на дирекцията за “Образование и умения” в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и е специален съветник по образователни политики на главния секретар на Организацията.

На срещата присъстваха и министърът на образованието и науката Галин Цоков и ресорният заместник-министър Наталия Митева.

Денков изрази загриженост заради данните от PISA у нас и подчерта, че това мотивира

управляващите да продължат със смели реформи в образованието, които да помогнат на учениците да се подготвят за успешен живот. “PISA ясно показа къде са слабостите в българското образование. Готови сме да чуем предложения как да го променим и да го адаптираме за реалностите в съвременния свят“, добави той. Министър-председателят отбеляза, че страната ни ще продължи да работи заедно с експертите от ОИСР, за да може българското образование да се трансформира по такъв начин, че знанията да бъдат полезни на децата.

Премиерът отчете, че през последните години в България бяха увеличени заплатите на учителите, направени са инвестиции в инфраструктурата и подобрения в свързаността и достъпа до технологии. Констатира и успешната борба с преждевременното отпадане на ученици от училище.

Д-р Шлайхер обеща подкрепа от страна на ОИСР за смели реформи в българската образователна система с цел повишаване на качеството ѝ. Той сподели, че ще се използват добри образователни практики от различни държави в този процес.

Преди ден създателят на PISA проведе среща с министър Галин Цоков и екипа му в Министерството на образованието, а в близките дни ще се срещне с представители на държавни институции, директори, учители и ученици.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст