Над 400 души са задържани в Русия при прояви в памет на Навални

Над 400 души са задържани в Русия при прояви в памет на Навални

Над 400 души са задържани по време на демонстрации в 32 руски града след смъртта на Алексей Навални, най-известния критик на президента Владимир Путин, съобщи правозащитната организация “ОВД-Инфо”, цитирана от агенция Ройтерс.

Това е най-голямата вълна от протести, предизвикани от политически събития в Русия, от септември 2022 година насам, когато повече от 1300 души бяха арестувани по време на демонстрации срещу “частичната мобилизация” на резервисти за военната кампания на Путин в Украйна.

Навални почина в арктическата наказателна колония “Полярен вълк”, където излежаваше 30-годишна присъда.

Най-много задържани са в Санкт Петербург и Москва, където подкрепата за Навални традиционно е силна. Протестиращите полагат цветя и свещи пред паметници на жертвите на репресиите и изразяват подкрепата си за Навални. Смъртта му оставя опозицията в Русия без най-известния си лидер в момент, в който Путин се подготвя за президентските избори през март.

Онлайн изданието СОТА заяви, че в Луганск, украинска територия, която в момента е под руски контрол, жители са положили цветя в памет на опозиционния лидер пред паметник на жертвите на съветския лидер Сталин. В друг град цветя бяха положени пред паметник е чест на героите от Руската революция в началото на 20-и век. 

Стотици хора продължават да се противопоставят на властите, докато полицейски сили използват сила, за да ги разпръснат. Задържаните включват хора от няколко града в Русия, а имената на задържаните се съобщават от “ОВД-Инфо”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст