Бундесбанк започна кампания за запазване на кеша

Бундесбанк започна кампания

Бундесбанк започна кампания “Национален кеш форум”. Целта й е да съхрани парите в брой като универсален метод за плащане и да задържи повсеместното налагане на банкови карти.

 „Потребителите в Германия трябва да имат възможност да избират между плащане в брой и дигитално плащане и в бъдеще”, заяви при обявяването на инициативата членът на борда на Федерацията на германските потребителски организации Рамона Поп.

Според члена на борда на директорите на Бундесбанк Буркхард Балц стремежът на “Националния кеш форум” е да се поддържат парите в брой “като ефикасно и широко разпространено средство за разплащане” в променящата се среда. “С нашия форум ще дадем силна трибуна за парите в брой и ще гарантираме, че хората ще могат за плащат просто и сигурно сметките си и в бъдеще”, изтъква Балц, който е и президент на форума.

В Германия до неотдавна преобладаваха разплащанията в брой и търговците бяха по-малко склонни от други държави в Западна Европа да приемат карти, но през последните години ситуацията се променя. Мнозина смятат, че федералната република все повече започва да прилича на Скандинавия, където парите в брой постепенно излизат от употреба.

В близко бъдеще Швеция може да се окаже първа в света, където разплащанията в брой ще спрат да съществуват.

ведите вече се смятат за обществото, което използва най-малко кеш. Според Riksbank огромното мнозинство от хората в страната – 85%, имат достъп до онлайн банкиране. Там циркулацията на банкноти и монети като процент от брутния вътрешен продукт намалява с всяка изминала година, след като шведите все по-често се обръщат към дигитални методи за разплащане като карти и мобилни устройства.

Само 2% от общата стойност от всички разплащания в Швеция се извършват в брой, показва проучване на Capgemini и BNP Paribas.

Съседните държави Норвегия и Дания също не изостават в това отношение. Голям ръст на дигиталните  разплащания отчитат и във Великобритания.

Къде сме ние?

Едва 20 % от потребителските разходи у нас преминават през картови плащания. Далеч сме не само от скандинавците, но дори и от средноевропейското равнище, твърди Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

По проучване на “Ей Ти Кърни” всеки 10 % увеличение на дигиталните разплащания намаляват сивата икономика с 4 процента.

В България на 1000 души от населението се падат 16 терминала за разплащане, докато средно в Европа се падат по 33.

При пазаруване в магазин 54% от българите предпочитат да плащат кеш, а 52% плащат с карта, ако сумата е над 1500 лв., показва проучване на Visa и EVO GROUP от 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст