ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Компания на Илон Мъск е сключила таен договор с правителството на САЩ

Излитането на ракетата на Спейс Екс Falcon Heavy през 2018 илон мъск договор сателити

SpaceX и правителството на САЩ сключиха таен договор на стойност 1.8 милиарда долара

Компанията за разработване на ракети носители, ракетни двигатели, космически апарати и други космически системи „Спейс Екс“ (SpaceX) на Илон Мъск е подписала тайно споразумение с правителството на САЩ на стойност 1.8 милиарда долара, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на документи на компанията.

От изданието отбелязват, че сделката е сключена още през 2021 г., но не е обявена публично. В документа на SpaceX се посочва, че парите, получени от правителството, ще играят ключова роля за финансовите резултати на компанията.

„Държавният клиент“ обаче не се разкрива.

Журналистите подчертават, че секретността и мащабът на споразумението показват нарастваща връзка между SpaceX и властите за национална сигурност на САЩ.

Според The Wall Street Journal, компанията си сътрудничи с американската армия от създаването си през 2002 година. Тогава SpaceX получи договор за изстрелване на сателит, в който участва разузнаването на Съединените американски щати.

През 2022 г. Пентагонът инструктира SpaceX да предостави на украинската армия сателитен интернет Starlink.

През 2023 г. компанията спечели и оферта от 70 милиона долара за разполагане на военни сателити Starshield в космоса, които ще предоставят комуникационни услуги на съюзниците на Министерството на отбраната на САЩ.

Американската авиокосмическа корпорация Space Exploration Technologies Corporation е базирана в Хоторн, Калифорния. Компанията е основана и финансирана от южноафриканския милионер и предприемач Илон Мъск – един от съоснователите на системата за разплащания PayPal и главен изпълнителен директор на „Тесла“.

„Спейс Екс“ е избрана от НАСА по програмата за комерсиални логистични услуги до Международната космическа станция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст