ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Според проверка на АДФИ в „Пирогов“ няма злоупотреби и престъпления

Протестиращи настояват за освобождаването на здравния министър и директора на "Пирогов"

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи, че в УМБАЛСМ „Пирогов“ няма престъпление и корупционни практики, съобщиха от лечебното заведение

В съобщение до медиите от спешната болница се позовават на изводите от доклад – общо 93 страници, според който няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и нанесени щети.

От „Пирогов“ припомнят, че проверката на АДФИ бе инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, както и от ръководството на болница “Пирогов“. Става дума за периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 година. 

Въз основа на този доклад са издадени четири акта за административни нарушения. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информация в специализираната информационна система ЦАЙС. От лечебното заведение уточняват, че в практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно. 

Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен търг от предходното ръководство, както и на неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежки случаи от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. От „Пирогов“ посочват, че според чл. 8 от Закона за административните нарушения и наказания онези деяния, които са извършени при крайна необходимост, не се санкционират.

От спешната болница допълват, че очакват да видят дали въз основа на тези констатации на АДФИ министър Хинков ще оттегли решението си за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст