ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цветана Манева ще бъде удостоена с Почетния знак на президента

Цветана Манева

С над 100 роли в театъра и киното Цветана Манева е сред най-големите звездни актриси на българското кино

Държавният глава Румен Радев ще връчи Почетния знак на президента на българската актриса Цветана Манева, съобщиха от прессекретарита на президента.

Отличието се връчва по повод 80-атата годишнина на Цветана Манева и отчита нейния принос за развитието на театралното и филмовото изкуство, както и нейните заслуги в утвърждаването и развитието на българските традиции в актьорското майсторство.

През 1966 г. Цветана Манева завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш. Кариерата й започва в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 година. След това се присъединява към трупата на Театър „Сълза и смях“ и е част от нея до 1991 година. Тя играе в постановки на “Театър 199”, на„Сфумато“ и “Младежкия театър”. Пред “Театър 199” на стената на славата е поставено пано с нейните отпечатъци.

Още като студентка тя дебютира на големия екран с ролята на куманката Деница в „Калоян“ на Юри Арнаудов и Дако Даковски. След дипломирането си Цветана Манева се връща в Пловдив, където заедно с Тодор Колев, Руси Чанев, Катя Паскалева, Марин Янев, Елена Райнова, Илка Зафирова, Стефан Мавродиев, Антон Горчев тя е част от трупата на Пловдивския театър.

През 70-те години Цветана Манева е изключително активна в киното. Към днешна дата актрисата е участвала в над 50 филма.

Освен в емблематични български филми, превърнали се в класики, Цветана Манева участва и в чужди продукции, снимани в България, като френския „Брътвежите на родилката“, сръбския „Нечиста кръв“, руския „Дон Кихот се завръща“, италианския „Ловджийска чанта“, френско-канадско-белгийския „Версенжеторикс“ на режисьора Режис Варние, с който бе открит “София Филм Фест” през 2001 година.

Цветана Манева е удостоена с десетки награди, като през 2023 г. актрисата става „Почетен гражданин на Варна“. Сред получилите отличието тогава е и Лили Иванова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст