ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Японският борсов индекс NIKKEI е най-скъп от 34 години насам

Японският индекс NIKKEI най-скъп от 34 години

Акциите на японските компании щурмуваха върховите си оценки отпреди 30 години след като инвеститорите започнаха да наливат пари в родината си, която най-накрая излезе от дефлационния капан и поема по пътя на устойчив растеж. Възходът на основния японски борсов индекс NIKKEI 225 превърна местните фирмени книжа в предпочитан избор на глбалните фондове. Те бяха пренебрегвани дълго в полза на пазари с по-бърз растеж, като китайския, преди да излязат от депресията и да достигнат най-високата котировка за всички времена от 39,029 пункта по време на търговията си в Токио на 22 февруари и приключиха сесията си в близост до 39,100 точки (39,098.68), надхвърляйки рекорда от 1989 година.

По оценка на пазарни анализатори, когато Япония се превърне в нормална държава с инфлация, компаниите й ще получат възходящ потенциал и ще влязат в свят на повишаващи се печалби въпреки нарастващите разходи.

При предишната си върхова позиция преди 34 години пазарната оценка на японските книжа е имала 37% дял от световната, надхвърляйки 29-е процента на Съединените щати, по данни на Световната банка. Японските пазарни индекси са били надценени във всяко отношение, както и цените на недвижимите имоти, което в крайна сметка доведе до колапс, повляскал надолу и широката икономика и хвърлил държавата в десетилетия на стагнация.

Днес вече небето просветлява. Корпоративните реформи, обещани в първите години от управлението на правителството на вече покойния бивш премиер Шиндзо Абе набират скорост. А повишението на цените, предизвикано първоначално от слабата йена и растящите котировки на суровините след началото на войната в Украйна, се оказа по-силно и по-дълготрайно от очакванията. Което помогна да се случи дългоочаквания цикъл на здравословна инфлация.

От началото на годината NIKKEI 225 е поскъпнал с около 16%, надхвърляйки печалбите на други основни световни борси. Пазарните стратези пък започват да гледат с нарастващ оптимизъм към Страната на изгряващото слънце и прогнозират подем от още 15 процента.

Основанията им са, че дори след наблюдавания през последните месеци възход, акциите на много японски компании остават подценени и 37% от 225-е члена на NIKKEI се търгуват под счетоводната им стойност. На теория това означава, че инвеститорите могат да спечелят като продадат всичките фирмени активи вместо да поддържат проблемен бизнес. Това е равносилно на вот на недоверие на мениджърите, но същевременно предполага и възходящ потенциал, ако компаниите се управляват правилно.

За сравнение, едва 3% от фирмите на широкия щатски борсов индекс S&P 500 се търгуват под счетоводнта им стойност, а за европейският STOXX Europe 600 делът на тази категория е 20 процента. Ниските пазарни оценки в Япония в момента са в рязък контраст в сравнение с 1989-а когато цените на активите бяха на другия полюс – екстремно високи.

Въпреки суперлативите, поводи за притеснения не липсват. Фондовете могат много бързо да се изтеглят от NIKKEI и да се върнат в Китай, ако се възстанови пазарния оптимизъм, че стопанството на азиатския колос ще тръгне бързо нагоре. Индия, от своя страна, също дава заявка за конкурентна дестинация за глобалните инвеститори.

Японската икономика неочаквано изпадна в техническа рецесия през последното тримесечие на 2023-а, въпреки че “Бенк ъф Джъпен” продължава да заявява оптимизъм за тенденцията на заплатите, които са ключовият фактор за продължаващото стопанско възстановяване на страната. Някои анализатори пък смятат, че скокът на NIKKEI 225 е временно явление, защото цените на акциите на фирмите в индекса не отговарят на фундаменталните показатели.

Засега обаче усилията за повишаване на доходите на акционерите в Япония продължават. Фондовата борса в Токио насърчава компаниите да публикуват плановете си за увеличение на оценките на фирмените книжа. Някои дружества вече обявиха обратно изкупуване на акции и повишение на дивидентите, а инвеститори активисти засилват кампаниите си. Близо една трета от компаниите в NIKKEI 225, без тези от финансовия сектор, са на нетни кешови позиции, което означава, че те имат повече пари в наличност отколкото задължения. Този дял е почти двойно по-висок отколкото при S&P 500 и засилва позициите на активистите и на борсовото ръководство.

Продължителният период на слабост на японската йена, която падна до най-ниските си цени (бел. ред. 150.12 йени за един щ. долар в 9.36 ч. българско време на 22 февруари) за последния почти половин век на търговско претеглена база, също подкрепя износителите. Докато през 1989-а японските банки бяха реалните пазарни мастодонти благодарение на надценените активи, сега нещата са по-балансирани. Ключовите играчи са от различни сектори – от “Тойота мотър” и “Сони груп” до управителите на веригата за всекидневни облекла “Фаст ритейлинг” и компаниите с ключови позиции в доставките на полупроводници като “Токио електрон”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст