ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Nvidia увеличи печалбите почти седем пъти благодарение на интереса към AI

Nvidia чипове

През четвъртото тримесечие приходите на американския производител на чипове и друго оборудване „Енвидия“ (Nvidia) са се увеличили с 265%, възлизайки на 22.1 млрд. долара. Нетната печалба на мултинационалната технологична компания се е увеличила със 769% и е в размер на 12.3 млрд. долара.

Nvidia проектира графични процесори (GPU) за игрите и професионалните пазари, както и едночипови системи (SoC) за мобилни компютри и автомобилния пазар.

Приходите на компанията от дейността за 2023 г. като цяло са се увеличили със 126% и възлизат на 60.9 млрд. долара, а нетната печалба расте с 581% до 29.8 млрд. долара. Повечето показатели се оказаха по-добри от прогнозите на анализаторите.

Акциите на Nvidia се повишиха с 9% в извънборсовата търговия вчера. Капитализацията на компанията достигна 1.7 милиарда долара, с което през последните месеци тя се превърна в една от най-ценните американски компании.

От компанията също така прогнозираха, че приходите й ще се утроят през текущото тримесечие.

Силната производителност на Nvidia идва с нарастване на търсенето на микропроцесори за изкуствен интелект (AI). Компанията е пазарен лидер в много видове AI чипове, включително AI ускорители, които се използват за ускоряване на невронни мрежи и други системи с изкуствен интелект. Nvidia инвестира активно в разширяване на производството на AI чипове, тъй като компанията все още не е в крак с търсенето им.

Главният изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг коментира, че през цялата година търсенето ще продължи да бъде по-високо от нашето предлагане и ние ще направим всичко възможно да го посрещнем. Според него, „търсенето расте по целия свят, от различни компании, индустрии и страни“.

Анализаторът на Wedbush Даниел Айвс също отбеляза, че резултатите на Nvidia предполагат, че „революцията на AI току-що е започнала и все още не е достигнала своя връх“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст