ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мирните преговори между Армения и Азербайджан се рестартират

Армения и Азербаджайн, Мирните преговори между Армения и Азербайджан продължават

Министърът на външните работи на Азербайджан Джейхун Байрамов обяви, че в близките дни неговата делегация ще се срещне с тази на Армения, за да обсъдят договор за мир, предаде Vesti.az. Първият дипломат на Баку отбеляза, че през последните пет месеца не са постигнати споразумения, но въпреки това на границата между Армения и Азербайджан има мир и спокойствие.

Байрамов отбеляза, че е имало прекъсване на преговорите по мирния договор, но работата по изработването му продължава и в близките дни се планират нови разговори.

Освен това азербайджанският външен министър добави, че през последните пет месеца някои кръгове били загрижени заради примирието на границата между Армения и Азербайджан. Той не даде повече подробности за това кои са тези кръгове, но ги обвини, че правели всичко възможно, за да променят ситуацията и да създадат напрежение.

Припомняме, че решението за подновяването на мирния процес между Баку и Ереван беше взето след среща между президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян на Мюнхенската конференция по сигурността на 17 февруари. Германският канцлер Олаф Шолц също присъства на срещата им. Никол Пашинян обяви, че основната тема на срещата на външните министри ще бъде съгласуването на мирен договор, както и изчистването на въпросите около разоръжаването на границата.

Припомняме, че двете страни обявиха, че ще подпишат мирен договор през миналия декември на 2023 г., като се надяваха, че ще го парафират до края на годината. Те още през ноември бяха постигнали съгласие по основните принципи на мирния договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст