ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чехия и Полша реагираха отрицателно на призива на Макрон да не се изключва изпращането на войски в Украйна

Чехия и Полша не планират да изпращат войски в Украйна

Полша и Чехия обявиха, че не обмислят да изпращат войски в Украйна, съобщава агенция „Ройтерс“. За сметка на това двете страни се съгласиха да си сътрудничат за закупуване на повече боеприпаси за Киев.

Припомняме, че по-рано днес френският президент Еманюел Макрон обяви на домакинстваната от него международна среща в подкрепа на Украйна, на която участват над 25 държави, сред които и България, че в бъдеще не бива да се изключва изпращането на сухопътни войски в Украйна.

Той призна, че на този етап няма консенсус по въпроса, но пък разчита на единодушието на страните, че трябва да се увеличат боеприпасите на Украйна, тъй като борбата й срещу Русия трае вече две години.

В същото време Кремъл предупреди, че конфликтът между Русия и НАТО е неизбежен, ако европейски страни членки на Северноатлантическия пакт изпратят войски в Украйна.

По повод заявката на Еманюел Макрон, чешкият премиер Петър Фиала и полският му колега Доналд Туск реагираха, че техните правителства са категорично против да разглеждат подобен вариант. И представител на Белия дом уточни пред „Ройтерс“, че САЩ и НАТО нямат намерение да изпращат войски в Украйна.

В същото време полският премиер Доналд Туск приветства плана на Чехия за закупуване на стотици хиляди боеприпаси от страни извън Европа с цел снабдяването на Украйна. За момента Прага търси съюзници за идеята си и по-конкретно за нейното финансиране. За по-късно днес, 27 февруари, Туск и Фиала планират да се срещнат, за да обсъдят чешкото предложение заедно с колегите си от Словакия и Унгария.

Към момента словашкият премиер Роберт Фицо е против изпращането на военна помощ за Украйна. Той многократно е предупреждавал и че идеята да се изпращат войници на НАТО в Украйна само ще доведе до ескалация на конфликта.

И унгарският външен министър Петер Сиярто е на подобна позиция като словашкия премиер. И той е категоричен, че Унгария не желае да изпраща нито оръжия, нито войски в Украйна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст