ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ готви коалиционно споразумение, ако не се подпише – няма да има правителство

ГЕРБ

ГЕРБ подготвя коалиционно споразумение, което ще представи на ПП-ДБ, за споделена отговорност за управлението. 

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг.

В споразумението ще бъде заложено министрите да са разпределени пропорционално, с право на вето при назначенията им. Ветото ще бъде приложено и за назначенията в регулаторите. 

“Повече в такива недоизказани сглобки няма да участваме”, каза Борисов. По думите му, ако не се подпише коалиционно споразумение, няма да има правителство, стана ясно от думите му. 

“Отговорна партия сме и повече в недоизказани сглобки няма да участваме. В рамките на 10 дни изготвяме едно коалиционно споразумение – започва от мандата, през Министерски съвет. Ще предложим пропорционално, с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министрите. Повече няма да участваме в такива преговори, в които талантът на Кирил Петков, хвърляйки ни към Външно министерство, да остане зад скоба това, което е било през последните 8-9 месеци. Договаряме се с министрите на база на електоралната тежест”, закани се той.

“Най-късната възможна дата за ротация е два месеца преди евроизборите”, подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че България няма да изпраща жива сила в Украйна

и настоя за изпълнение на поетите ангажименти за военна помощ на Украйна. Според него в желанието си да се самоизтъкне, Денков е преминал границите.

Борисов допълни, че ще се започне с оценка на министрите, а след това по-пропорционално, според тежестта на депутатите в НС, да се излъчват и позициите. 

“Ще предложа на Кирил Петков да започнем с КЗК, след това с регулаторите, за които са необходими 121 гласа, след това и тези с 160 гласа. Мисля, че след конгреса на ЕНП ще бъдем готови да седнем с колегите и да предоставим управление на държавата в следващите три години. Всичко ще бъде разписано” обяви Борисов.

“Понеже те са много голямо ръководство, нашият документ ще се мъчим да е съвършен и точен, но тогава ще го предоставим на колегите за обсъждане. Никой не ни е забил датата 6 март. Денков си дава оставката, но както каза Христо Иванов, до април имаме време. След това обсъждаме с ПП. Крайният срок за разбирателство е два месеца преди евроизборите”, обясни Бойко Борисов.

“Помолил съм Габриел в последната графа на оценката на министрите да има и отчет”, посочи той.

“Министрите ги няма с месеци: Юлиян Попов 42 – дни командировка в чужбина. Шалапатова – 30, Зарица – над 50, Милена Стойчева – 46 нощувки в чужбина, Кирил Вътев – 24 дни. Поискали сме по ЗДОИ да се разшири – колко членни са били делегациите, какво се е свършило в тези командировки, какви лица са били там, какъв кетъринг се е ползвал и колко държавна пара е отишла. Асен Василев има 28 денонощия в чужбина, а външната министърка Мария Габриел – 30 дни”, разкри бившият премиер.

“Ние имаме един кабинет на външните работи. Ако погледнете колко народ се извървя в Париж, в Украйна. Всички останало в България мина на заден план. Ние имаме пътуващи министри, от които научаваме какво ще се случва”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Конфузната ситуация с меча в началото беше смешна. Който се занимава с външни работи трябва да се готви повече за важните визити”, допълни той, визирайки визитата на Денков в Киев.

“Този парламент е приел четири решения, за предоставяне на военна помощ на Украйна. БТР-ите обаче още не са получени в Украйна, но ние отиваме да подаряваме мечове. Това е цинично. Мен лично щеше да ме е срам да отида без да съм изпълнил обещанието си. Това самоизтъкване пред западните ни партньори вече не мога да го разбера. Желанието да се самоизтъкват минава всякакви граници”, посочи Борисов.

По този начин ръководството на ГЕРБ коментира заявката на премиера Денков, че може да подпишем двустранно споразумение за сигурност с Украйна.

Лидерът на ГЕРБ не скри гнева си от действията на министърът на отбраната Тодор Тагарев, който е помахал от прозорец във Версай.

“Ако ни убедят, че някой министър е толкова добър и е свършил толкова работа – да остане. Темата за външно министерство мисля, че с колегите отдавна са я забравили. Ако още стои, отиваме на предсрочни избори, отсега ви казвам. Ако искат министерство на европейските въпроси, така министерствата ще станат две, аз ще им предложа да ги разделим 10 на 10”, закани се Бойко Борисов.

В преговорите на Денков и Мария Габриел не съм участвал. Тогава всячески искахме да има правителство. Търсеха се компромисни имена. Сега с този меморандум, който предлагат, казаха, че са готови с ГЕРБ в най-важните неща – регулатори и съдебна система, да се парцелират 50 на 50. След като техните избиратели са съгласни с това, ще се върнем и за министрите. През ветото и зам.-министрите може да направим един работещ кабинет”, коментира той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст