ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Денков и Габриел ще направят общ преглед на работата на министрите до края на седмицата

Николай Денков

Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще направят общ преглед на работата на министрите до края на седмицата, каза Денков. Оставката на кабинета ще бъде депозирана в Народното събрание на 6-и март.

По думите на премиера Денков, това, което създава напрежение около ротацията и крие рискове, е свързано с парламента.

“Как в Народното събрание ще бъдат попълнени тези позиции, свързани с антикорупционната комисия, с Висшия съдебен съвет, с Прокурорския съвет и със съответните регулатори. Трябва да е ясно на всички, че това е ключов въпрос”, посочи той.

Денков не даде конкретен отговор дали има разбирателство кой ще е външният министър.

“Това е детайл в сравнение с другите големи въпроси, които стоят. Това, което е важно за нас, е, че  трябва да има свободна комуникация с външните партньори, като е ясно, че премиерът и външният министър са тези, които имат ежедневна възможност да комуникират с тях”, каза той.

Премиерът Денков отговори утвърдително с “да” на въпроса ще има ли успешна ротация

и дали ще се разбере с партийните лидери.

За настояването на Бойко Борисов министрите също да се поделят 50 на 50 между двете коалиции, Денков каза, че не става въпрос за квоти, а за хора с експертиза, които да заемат постовете и напомни:

“Този кабинет, който през тези деветте месеца управлява България като Министерски съвет, всъщност е избран по подобен начин – след обсъждания с г-жа Габриел и с партийните лидери. Част от тези министри са предложени от г-жа Габриел и ние сме се съгласили с тях. Това, което е важно, е да имаме подходящи кандидати. Аз съм казвал ясно моята позиция, че промените трябва да бъдат минимални и много добре обосновани”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст