ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Човекът, заканвал се на съдия Цариградска, е отправял заплахи към Мария Габриел

Мария Габриел

Снимка: Явор Серафимов / Нова телевизия

Заподозреният е български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, заяви Явор Серафимов

Човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи срещу вицепремиера Мария Габриел и министри“. Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

От думите му стана ясно, че знаят кой е източникът на заканите, но и това, че в последните седмици са били заплашвани много публични личности. Единственото по-конкретно име обаче, което Серафимов спомена, бе това на Мария Габриел.

Получили сме имейлите, които съдържат заплаха по отношение на съдия Цариградска. През последните седмици зачестиха подобни заплахи – включително срещу г-жа Мария Габриел и различни министри. Става въпрос за множество заплахи, отправени срещу един широк кръг от публично известни лица. Това се случва през последните седмица-две. Считаме, че всички тези сигнали се подават от едно и също лице. Има предположения кое е то – известно е с псевдонима “Червения пират”. Това е български гражданин, живеещ скитнически начин на живот, който успява да се добере до имейлите на публични лица. Освен това отправя и бомбени заплахи срещу училища. Смятаме, че скоро ще бъде открит. В момента се издирва активно”, обясни още директорът на ГДБОП.

Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, който следейки новините, намира вариант да отправя заплахи към тези лица.

Дали едно лице е сътрудник на МВР или не – нямаме право по закон да разкриваме подобни данни. Информация за това дали Мартин Божанов- Нотариуса е бил сътрудник на ГДБОП сме изискали от Прокуратурата по воденото досъдебно производство“, посочи той в отговор на въпроса дали убитият Божанов е имал връзки и вид покровителство в системата на МВР.

През периода февруари – март 2022 година срещу Божанов в МВР са постъпили пет сигнала. “По това време вътрешен министър беше Бойко Рашков. Сигналите са насочени за извършване на проверка към ГДБОП. Един от сигналите е от Антикорупционния фонд, три сигнала от Адриана Симеонова – бившата съпруга на Божанов и един сигнал има от Евгени Симеонов, който е настоящият съпруг на г-жа Симеонова. Най-общо сигналите са за търговия с влияние, имотни престъпления, принуди и заплахи от страна на Божанов и групата, която той вероятно е ръководил. Извършени са проверки и материалите са предоставени в Софийска градска прокуратура”, обясни Серафимов.

По думите му по време на проверката е установена принуда спрямо съдия Владислава Цариградска, която е бил извикана за разпит и е образувано досъдебно производство.

Главен комисар Явор Серафимов подчерта, че при проверката на ГДБОП са разкрити немалко имена, които се споменават във връзка с Божанов.

По случая с изнудваните гръцки бизнесмени, които се оплакаха от натиск от страна на групата на Божанов, не се споменава името на самия Божанов, стана ясно от думите на директора на ГДБОП. “Сигналът им е подаден през 2022 година. Това, което предполагаме, че на малко по-късен етап, след като проверката е приключила и предадена – се е повила групата на Мартин Божанов. Нито в сведенията на гръцките бизнесмени, нито в показанията на адвоката им, не се споменава името на Нотариуса, на неговия адвокат или на групата, асоциирана с него“, добави той.

Серафимов заяви, че съпругата на Нотариуса – Гергана е назначена в ГДБОП с конкурс за позиция “разследващ полицай”. “Малко по-късно е направено проучване за достъп до класифицирана информация – такъв ѝ е бил отказан. Открити са несъответствия в това, което е декларирала като движимо и недвижимо имущество. След като ѝ е отказан достъп – със заповед на тогавашния шеф на ГДБОП Калин Стоянов, която е потвърдена на още две инстанции, трудовите ѝ правоотношения с МВР са преустановени. Тя обаче обжалва и съдът я върна на работа, но тя в момента е по майчинство. След това има варианти, по които да предприемем действия”, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст