ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Шелли Груп” с по-високи приходи и печалба през 2023 г. от прогнозираните

пари домакинства депозити дивидент преки чуждестранни инвестиции елана агрокредит продажбите приходи, Юрий Гагарин прогнози ръст продажби придобивания оборот бфб проекти Мак АД възнаграждения Елана слънчо смарт органик Емка

Доставчикът на IoT решения и решения за интелигентна сградна автоматизация – Шелли Груп” АД, отчете по-високи приходите и печалбите за 2023 г. от прогнозираните. Според предварителните данни, растежът се дължи по-специално на успешното разширяване на каналите за продажби, значителното нарастване на клиентската база и разширяването на продуктовата гама след инвестициите през 2022 година.

Немскоезичният регион продължи да има най-голям принос за растежа, нараствайки повече от два пъти до 36.7 млн. евро. Останалата част от света също отбеляза положително развитие в предизвикателна пазарна среда и печелейки обещаващ брой нови клиенти, отбелязват от компанията.

“Шелли Груп” отчита 57.3% увеличение на приходите от продажби

на групово ниво до 74.9 млн. евро (146.5 млн. лв.) за дванадесетте месеца на миналата година. В резултат на засилени инвестиции в разрастване на каналите за дистрибуция и в развойна дейност през 2022-а, печалбата преди лихви и данъци за шестте месеца на 2023 г. (EBIT) расте с по-висок процент от приходите, достигай 83.5% до 19.1 млн. евро (37.4 млн. лв.). Оптимизациите във веригата за доставките и продуктовото портфолио надхвърлиха ефекта от общото увеличение на разходите за дейността. Нетната печалба на ниво Група се увеличава с 88.8% до 16.8 млн. евро (32.9 млн. лв.). 

Неразпределената печалба нараства с по-малък темп в сравнение с темпа на повиишаване на търговските задължения, което е свързано с разширяването на стопанската дейност и ефекта от “Черния Петък”, отчитат от фирмата. Трябва да се отбележат още и изплащането на бонуси на служителите и разпределянето на дивиденти. 

Положителният паричен поток от оперативна дейност през дванадесетте месеца на миналата година е в размер на 7.7 млн. евро (15 млн. лв.) е резултат от намалените материални запаси, като в същото време търговски вземания и авансите към доставчици нарастват. Паричните средства и паричните еквиваленти на фирмата нарастват до 15.7 млн. евро (30.7 млн. лв.). А това осигурява достатъчна база за финансиране на по-нататъшния растеж, уточняват от фирмата. 

Димитър Димитров, изпълнителен директор на “Шелли Груп” отбелязва, че с пускането на 21 нови продукта и въвеждането на три нови продуктови категории са постигнати резултатите през финансовата 2023 година. “Нашата напълно налична Z-Wave продуктова линия е не само водеща в технологично отношение, но и с до 50% по-достъпна от конкуренцията. Портфолиото ни от Bluetooth устройства също продължава да се разраства, представяйки на потребителите лесни за инсталиране и висококонкурентни продукти с дълъг живот на батерията”, посочва той. По думите му, няма да има забавяне на темпото и през 2024 година.

Подготвят се и 15 нови продукта на пазара до края на първото тримесечие

“През изминалата финансова година 2023 г. използвахме изцяло силата на нашия подход за съотношението между цена и качество в условията на геополитическа несигурност и регионални икономически предизвикателства. По този начин разширихме “Направи си сам” канала за дистрибуция и предприехме важни стъпки към допълване на онлайн търговията на дребно с увеличаване на наличностите на наши продукти в магазините от категорията “Направи си сам” в цяла Европа”, посочва Волфганг Кирш, изпълнителен директор на “Шелли Груп”. Той отбелязва, че се разширява и платформата за професионални продажби, като фирмата се е включила в нови електронни магазини на едро. Тя разширява присъствието си в образователните програми на редица технически колежи. “Не на последно място, нашето приложение Shelly Smart Control Premium все още е в пробен етап, но първите стъпки към постоянни приходи са обещаващи. През 2024 г. планираме да мултиплицираме успешно работещата в DACH и скандинавските страни нова стратегия за управление на каналите за дистрибуция и в други държави”, допълва Волфганг Кирш. 

Акциите на “Шелли груп” се търгуват на „Българската фондова борса“ от декември 2016 г. и на Франкфуртската фондова борса от ноември 2021 година. Тези книжа са едни от най-успешните за инвеститорите през последните дванадесет месеца. През януари фирмата е поредното българско публично дружество, чиято пазарна капитализация надвишава 1 млрд. лева, и е най-скъпата компанията сред публичните дружества от индекса SOFIX. Акциите й се търгуват в момента по 59 лева за една акция, а инвеститорите оценяват фирмата на 1 065 005 755 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст