ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Между 500 и 600 служители на Фронтекс ще бъдат изпратени в България за подсилване на граничната охрана

Между 500 и 600 служители на Фронтекс ще бъдат изпратени в България за подсилване на граничната охрана

Между 500 и 600 служители на Фронтекс ще бъдат изпратени в България за подсилване на охраната на границата срещу мигрантския натиск.

Директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Ханс Лейтенс и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов обявиха увеличение с три пъти на броя на служителите на агенцията по българо-турската и българо-сръбската граници. Тази информация беше предоставена по време на брифинг на Граничния контролно-пропускателния пункт “Капитан Андреево”. Стоянов и Лейтенс инспектираха работата на службите на пункта с Турция и охраната на “зелената граница”.

Шефът на Фронтекс изрази пълната си подкрепа за България в процеса на присъединяване към Шенгенското пространство, както и за охраната на границите. Той похвали страната ни за борбата срещу нелегалната миграция и обеща подкрепа при нужда от оборудване и ресурси.

Министър Стоянов заяви, че България получава изключително висока оценка за усилията си в борбата с нелегалната миграция. И увери, че има забележим спад на опитите за нелегално преминаване на границата с около 80% спрямо миналата година. Министърът обяви, че са взети дисциплинарни и наказателни мерки срещу служители в случаите на редки инциденти с прекомерна употреба на сила срещу мигранти по границите.

Лейтенс добави, че Европейската агенция за охрана пази не само границите, но и европейските ценности, като подчерта важността на спазването на основните права. Новите попълнения в служителския състав на агенцията ще включват и специалисти по спазване на човешките права, а при сигнали за нарушения ще бъде обръщано внимание на българските власти за разследване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст