ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кметът на Кърджали продължи традицията на предшественика си с кафето на толерантността за 3 март

традицията с кафето, Кърджали, кафето на толерантността

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн продължи близо 20-годишната традиция за 3 март, въведена от неговия предшественик доц. Хасан Азис за 3 март, съобщава “Нова телевизия”.

По случай празника Азис събирал на кафе местния православен свещеник и мюфтията. Мюмюн решил да покани и представител на държавната власт, в лицето на областния управител.

Така днес третомартенско кафе пиха кметът на Кърджали Ерол Мюмюн, областният управител Никола Чанев, районният мюфтия Басри Еминефенди и енорийският свещеник отец Петър Гарена.

Пред журналисти Мюмюн обясни, че Кърджали отдавна е модел на толерантността, на заедността и на приятелството и местните не се делят нито по религия, нито по етност, нито по националност.

По отношение на поканата си към областния управител, Мюмюн коментира, че за благото на гражданите не трябва да има деление на държава и на община, а на единомислие сред институциите.

От своя страна областният управител Никола Чанев посочи, че е асоциирал поканата с една древна поговорка – човешката душа няма нужда от чай и от кафе, а от хубава приказка и от диалог.

Православният свещеник отец Петър Гарена призна, че още вчера пил кафе с мюфтията, защото нито той, нито Басри Еминефенди били сигурни дали традицията за 3 март ще продължи. Днес обаче, като е разбрал, че тя няма да бъде прекъсната, очаква положителните неща да се надградят.

Мюфтията пък посочи, че традицията с кафето за 3 март е важна, защото дава знак за единство, въпреки различията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст