Цветомир Петров предлага членовете на СОС да спрат да получават възнаграждения за участие в общински бордове

Цветомир Петров, СОС заседание Цветомир Петров

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров и общинските съветници Борис Бонев и Бойко Димитров от групата на ПП-ДБ-СС са внесли предложение общинските съветници, които са в бордовете на общинските специализирани органи, да спрат да получават възнаграждения за това.

Изменението се ползва с подкрепата и на другите политически групи в градския парламент, съобщават от пресцентъра на столична община.

За целта трябва да се промени Правилникът за организация и работа на Специализирания общински приватизационен фонд, Правилника за дейността на Столичната общинска агенция за приватизация и Правилника за организацията и дейността на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия на Столичната община.

Причината е, че въпросните възнаграждения се изплащат от бюджета на Столична община и досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали допълнително заплащане като членове в надзорните органи. За периода от 2015 г. до 2019 г. това е струвало на Столична община 134 000 лв. месечно, а от 2019 г. – 95 000 лв. месечно.

Отделно членовете на общинския съвет получават възнаграждение на основание чл. 34, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и то не може да бъде повече от 70% от брутната работна заплата на председателя на общинския съвет за съответния месец, като общинските съветници получават заплати за участието си в заседанията на Столичния общински съвет и на неговите комисии.

Вносителите на предложението смятат, че не е редно всеки месец да се получават възнаграждения при неработещи органи с изтекъл мандат от октомври 2023 година. Освен това обръщат внимание, че голяма част от лицата, на които се изплащат въпросните възнаграждения, вече не са част от Столичиня общински съвет, тъй като не са били избрани за мандата 2023-2027 година.

В същото време на следващото заседание на Столичния общински съвет по предложение на почти всички политически групи в градския парламент ще се гласува актуализация на заплатите на кмета Васил Терзиев, на общинските съветници и на районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години.

Поради тази причина в много по-малки населени места в България кметовете и общинските съветници получават по-високи възнаграждения от столичните градоначалници, въпреки че бюджетът, за който носят отговорност в София, е в размер на 2.5 млрд. лева.

Кметът на София Васил Терзиев, още с встъпването си в длъжност, всеки месец дарява заплатата си и дава отчет за какви каузи отива възнаграждението му.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст