Присъединяването към ОИСР е един от основните външнополитически приоритети на страната ни, заяви Габриел

Присъединяването към ОИСР е един от основните външнополитически приоритети на страната ни, заяви Габриел

Под ръководството на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел се проведе заседание на Междуведомствения координационен механизъм за процеса на разговори и подготвителни дейности за присъединяване на България към ОИСР.

В рамките на заседанието бе представена информация за констатациите и препоръките, получени от доклади от техническите прегледи, както и за вече предприети и планирани мерки за привеждане на политиките към стандартите на Организация за икономическо сътрудничество и развитие. Във фокуса на дискусията бе и приетото решение на Министерския съвет за състав на екип, работещ по въпросите на Организацията в посолството ни в Париж. Одобрено е и допълнение към Националната пътна карта с дейности по сътрудничество ОИСР за тригодишния период от 2023 до 2025 година.

„Присъединяването на България към ОИСР продължава да бъде един от основните външнополитически приоритети на страната ни. Благодаря на членовете на МКМ и екипите на ресорните министерства за усилената работа, за постигнатите резултати и за последователния ангажимент“, заяви Габриел.

Тя подчерта и ключовата роля на Народното събрание в процеса по присъединяване на България за ускорено приемане на важни законодателни промени. Посочено бе и обмислянето от страната на България за създаване на специализирана парламентарна комисия към Народното събрание – важен механизъм, залегнал в препоръките на организацията.

„Докладът за България е положителен. Той отразява очакванията за политическата стабилност на страната ни, констатира добрите и ускорени темпове, с които страната ни се движи. Същият отчита постигнатия до момента напредък и предстоящите прегледи по присъединяването“, каза вицепремиерът.

От 2 до 4 април е планирано посещение на делегация, ръководена от заместник-генералния секретар на ОИСР, Улрик Кнудсен, с което ще бъде потвърден ангажиментът за завършване на преговорния процес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст