ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доставките на вино за Русия от ЕС са намалели с 40 процента

Вино русия

След увеличаване на митата върху вноса на вино от недружелюбни страни, доставките на тихи и пенливи вина от Европейския съюз за Русия намаляха с почти 40% и достигнаха най-ниските си нива от шест години. Сега вносителите в тази страна доставят повече продукти от Грузия, Чили и Южна Африка, пише агенция RBC.

През шестте месеца от началото на пазарната година (за вина това е август – юли на следващата година) страните от ЕС са доставили 1.19 милиона хектолитра вино в Русия. Както уточнява агенцията, това е най-ниската цифра за последните пет години.

Отбелязва се, че

спадът в доставките е предшестван от растеж,

продължил през предходните пет години, като предишният период е бил рекорден. Така през първата половина на маркетинговата 2022/2023 година Русия е получила 1.9 милиона хектолитра тихи и пенливи вина от страните на ЕС, което е с 36 процента повече от миналата година.

Държавите лидери в доставките на вино за руския пазар остават същите,

но почти всички от тях отбелязват спад в обемите. Така например най-големият доставчик – Латвия, намали вноса с 44.3 процента до 368 300 хектолитра вино. Износът от Литва за Руската федерация намалява с 32.3 процента и е 299 100 хектолитра, от Италия се свива с 29.5 процента до 295 500 хектолитра, и от Испания – с 66.7 процента до 50 200 хектолитра.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст