ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За ремонта на покрива на Софийския университет над скелета на Дейнотериум трябват 40-50 млн. лева, обяви ректорът

покрив, Софийския университет, Дейнотериум

След като в социалните мрежи се появи репортаж за музея по Палеонтология и Исторична геология в Софийския университет, предизвикал мощен отзвук заради не особено доброто му състояние и незаслужено неголямата му популярност, ректорът проф. Георги Вълчев обясни къде е проблемът.

В интервю за БНР проф. Георги Вълчев посочи, че първият казус за решаване са асансьорите, които трябва да се ремонтират, за да може да се осигури достъп до музея, който се намира на петия етаж в северното крило на централната сграда на университета.

Вторият казус е покривът над цялото северно крило, който не е ремонтиран, откакто то е завършено изцяло през 1985 година. За покрива обаче ще е необходима сериозна инвестиция в размер на 40-50 млн. лева – пари, които трудно биха могли да се съберат с кампании в социалните мрежи, подчерта проф. Вълчев.

В действителност авторите на блога “ПроСтранство”, където е публикуван репортажът, са получили отклик, включващ предложения за дарения, включително и организиране на концерт в подкрепа на музея.

В края на репортажа самите авторите от “ПроСтранство” препоръчват освен спешен ремонт поне на мухлясалата част на музея, табели на всички входове на университета, насочващи към него, но и повишаване на таксата за вход и продажба на малки сувенири- магнити, фигури на динозаври, мамути, зъби и други.

Не на последно място се предлага и да се промени работното време на Музея по Палеонтология и Исторична геология, с включване на поне един почивен ден, за да могат най-запалените фенове на динозаврите – малките деца – да могат да бъдат заведени от родителите да видят уникалния скелет на Дейнотериум.

В момента музеят работи от понеделник до петък – от 10.00 часа до 12.00 часа и от 13.00 часа до 16.00 часа.

Ректорът проф. Георги Вълчев не коментира предложенията, но увери, че по въпроса за ремонта на покрива е информирал министерството на образованието, както и ресорната комисия в Народното събрание.

А докато отговорните институции вземат решение за подобряването на музея, доставете си малко удоволствие – отидете да видите най-добре запазения скелет в света на Дейнотериум. Намерен е през 1965 г. от учителя по биология от Асеновград Димитър Ковачев заедно с негови ученици. Това е станало до село Езерово близо до Пловдив.

Скелетът (на снимката, взета от сайта на музея) е реставриран е от ст.н.с. Иван Николов в продължение на седем години. И това не е никак учудващо – размерите на Дейнотериум са внушителни – близо 7 м дължина и 4.20 м височина. Смята се, че гигантът е бил възрастен екземпляр (около 45-годишен) и е живял преди около 10 млн. години. Така, в духа на 1 април, някой шегобиец ще ви успокои, че Дейнотериум едва ли ще се трогне особено, ако ремонтът на покрива се отложи с някакви си там десетилетия. Да са живи и здрави работещите в музея, да продължават да се грижат за над 200 000 фосилни екземпляра, скални образци и карти от България и от съседните ѝ територии.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст