ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Овергаз” с първа горивна клетка на природен газ в България

Овергаз е пионер с първата горивна клетка на природен газ в България

Частната газова компания „Овергаз“ е пионер в най-новата технология за използване на природен газ у нас. Първата и единствена по рода си в България горивна клетка се намира в един от клиентските центрове на газоразпределителната компания в София.

Проектът е осъществен по рамково споразумение за сътрудничество между Българска асоциация „Природен газ“ и Института по електрохимия и енергийни системи „Акад. Евгени Будевски“-БАН. А „Овергаз Мрежи“ осигурява мястото и експлоатацията на устройството, за да могат да се следят данните от използването му.

Горивната клетка представлява малка на вид кутия, но със сложен химически процес,

който осигурява цялата необходима енергия от тока до отоплението на помещението и водата, необходима за домакинството. В приблизителни размери метър на метър „постъпва“ синьото гориво, а вътре се раздробява на водород, от който се произвежда електрическа енергия.

Устройството работи 24 часа в денонощието и произвежда около 1100 киловатчаса енергия,

необходима за нуждите на едно домакинство за месец. На ден необходимият разход на природен газ е около 5 кубически метра, с който се произвеждат 35 киловатчаса енергия. Грубите сметки показват, че с цената на газа за март, ако едно семейство използваше горивна клетка у дома, щеше да плати около 170 лева за цялата енергия в дома си – от осветлението и телевизора, до отоплението и горещата вода в банята.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст