ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

60 млн. щ.д. са загубите на производителя на чипове TSMC в Тайван

Тиесемси-Taiwan-Semiconductor-Manufacturing-Company-Limited-TSMC загуби

Въздействието на земетресението в Тайван върху производството на най-големия производител на полупроводници в света Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) “ще бъде ограничено”, обявиха от компанията. Тя оцени загубите от инцидента на приблизително 60 милиона долара, съобщава тайванският вестник Commercial Times.

От TSMC уточниха, че за да се гарантира безопасността на персонала, някои от производствените мощности на компанията са били евакуирани. Част от производствения капацитет беше спрян.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSMC; наричана още Taiwan Semiconductor) е мултинационална компания за производство и проектиране на полупроводници.

Тя е най-голямата компания в Тайван

с централен офис и основни операции, разположени в научен парк Hsinchu в Hsinchu. Тя е мажоритарна собственост на чуждестранни инвеститори, а централното правителство на Тайван е най-големият акционер. През 2023 г. компанията е класирана на 44-то място в Forbes Global 2000.

Износът на интегрални схеми на Тайван възлиза на 184 милиарда долара през 2022 г., което представлява близо 25 процента от БВП на Тайван. TSMC представлява около 30 процента от основния индекс на Тайванската фондова борса.

От съображения за безопасност

днес – 3 април, беше решено да се спре строителството в цял Тайван.

Сутринта край източното крайбрежие на Тайван бяха регистрирани земетресения с магнитуд 7.5 и 6.6. Това беше най-силното земетресение на острова от 25 години. Трусове бяха усетени и на японските острови Окинава и Мияко, където беше издадено предупреждение за заплаха от цунами с височина 3 метра. Четирима души загинаха, а над 90 бяха ранени. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст