Парламентът не прие предложението на “Възраждане” за промени в Закона за хазарта

лекарските асистенти, депутатите приеха, първият мандат, лекарските асистенти

След тъжни истории, свързани с хазартно зависими хора, разказани от депутати на “Възраждане” от трибуната на Народното събрание, парламентът не прие предложените от тяхната група промени в Закона за хазарта.

“За” гласуваха 66 депутати (7 от ГЕРБ-СДС, 34 от “Възраждане”, 18 от “БСП за България”, 7 от ИТН и един независим). “Против” бяха 29 депутати (10 от ГЕРБ-СДС, 1 от ПП-ДБ, 18 от ДПС). Най-много бяха гласувалите “Въздържал се” – общо 79 народни представители (38 от ГЕРБ-СДС, 39 от ПП-ДБ, двама от ДПС).

Едно от предложенията на “Възраждане” предвиждаше пълна забрана на пряката и непряката реклама на хазарта с изключение на обособени части от сградите, където са разположени игралните зали.

Друго – увеличаване на вноската за социално отговорно поведение от 8 млн. на повече от 200 млн. лева.

Законът предвиждаше почти изцяло връщане на стария начин на данъчно облагане, с изключение на игралните зали и казина. Въвеждаше се еднакво данъчно облагане върху всички хазартни игри, като данъчната основа щяха да бъдат направените залози. Предвиждаше се данъчната ставка да е 15%, каквато е била преди промените през 2014 година.

По време на обсъжданията многократно депутатите от “Възраждане” се позоваваха на думите на председателката на СЕМ – Соня Момчилова, която по време на представянето на годишния отчет на регулатора за 2022 г. и по време на изслушване в парламента, разказа за многобройни сигнали на граждани, оплакващи се как отвсякъде от медиите са заливани с реклами за хазарт, а техни близки и приятели заради страстта си към залозите са продали всичко, което имат, включително и са обременили семействата си с огромни заеми.

Любен Дилов-син от ГЕРБ-СДС обясни, че със забрани хазартната зависимост няма да може да бъде овладяна, а дори напротив – тя ще продължи да си съществува, но на тъмно. Той предупреди, че става въпрос за цяла вселена от зависимости, с която дори и Китай не може да се справи, въпреки че се опитва да реши проблема с тоталитарния си начин на налагане на решения. Там дори проблемът станал още по-голям, защото хазартната дейност започнала да се развива само като криминална.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст