ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Музикаутор” разпредели 12.3 млн. лв. за авторски права – само 17% отиват при български творци

музикаутор

“Музикаутор” – организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права – отчете, че за 2023 г. е разпределила над 12.3 млн. лева на правоносителите – автори на музика, текст, аранжимент. Спрямо 2022 г. е регистриран 23% ръст в приходите й, като за 2023 г. общо събраните пари са 15.6 млн. лева.

Парите са плащани при ползване на музика в телевизии, радиостанции, туристически и търговски обекти, концерти, кинопрожекции, дигитални платформи, сайтове.

Според отчета на организацията, 83% от разпределената сума е насочена към чуждестранни правоносители, а само 17% – към български, включително и към репертоар, който не може да бъде идентифициран. Най-сериозни приходи българските автори генерират от секторите „Радио“ и „Концерти“.

От “Музикаутор” обясняват, че малкият процент от парите, които отиват към българските творци, се дължи на факта, че продължава тенденцията у нас да се излъчва приоритетно чуждестранна, а не българска музика.

Иначе общо над 210 000 правоносители са получили авторски възнаграждения. От “Музикаутор” отчитат в годишния си доклад за 2023 г., че тази година българските произведения, които са били регистрирани в дружеството са 4 345, като така те общо достигат 115 758 броя. И вече, заедно с чуждестранните произведения, каталогът на “Музикаутор” наброява над 32 млн. заглавия.

От “Музикаутор” подчертават, че имат рекордни приходи от концертния сектор, от който са получили близо 2.4 млн. лв. от лицензирани събития, организирани както от професионални промоутъри, така и от клубове, общини, опери, филхармонии и други.

Другият изключително успешен сектор е „Търговия и туризъм“, където приходите са се увеличили с 41% и полученият приход е от над 2.3 млн. лева. Вероятно причина за това е първата пълномащабна маркетингова кампания в туристическия и търговски сектор, която е реализирана по проект, финансиран от Национален фонд “Култура”.

Повече за годишния отчет на “Музикаутор” за 2023 г. може да намерите на интернет страницата на организацията.

В него ще може да прочетете и за отпуснатите 170 000 лева от Културния фонд на “Музикаутор” за 74 нови проекта за създаване на българска музика, както и за инициативата “Светилник”, в рамките на която организацията дарява с химни български училища. През 2023 г. започна нейното трето издание и то се проведе под патронажа на Министерството на културата и на Министерството на образованието и науката.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст