Български композитор с награда BAFTA за най-добра музика във видеоигра

BAFTA

Българският композитор Борислав Славов спечели престижната британска награда BAFTA за видеоигри в категорията за най-добра музика.

Той получи приза на британската академия за филмово и телевизионно изкуство по време на двадесетата поред церемония, провела се снощи (11 април) в “Куин Елизабет Хол” в Лондон.

Наградата му бе връчена от автора на музиката на “Спайдърмен” и “Стив Джобс” – Даниел Пембъртън.

Славов досега бе известен с работата си по друга отличена от BAFTA видеоигра “Divinity: Original Sin 2”, а също така и с играта “Crysis 2”, където работи заедно с известния холивудски композитор Ханс Цимер.

Получавайки отличието, Славов призна, че ако някой преди 20 години му бе казал, че един ден ще бъде на церемония по връчването на наградите BAFTA, той категорично не би му повярвал. Ето защо благодари на британската академия за признанието и за това, че гледат на музиката на видеоигрите като на пълноправно изкуство.

Славов получи признанието за това, че е създал музиката на обявената за най-добра игра на годината – “Baldur’s Gate 3″на Larian Studio, която спечели общо пет награди.

Зад създаването й стои екип от близо 200 души, които са работили по нея в продължение на 6 години.

“Baldur’s Gate 3” спечели наградите BAFTA за най-добра видеоигра за 2023 г., за музика, сюжет и изпълнител на поддържаща роля в лицето на Андрю Уинкот, който играе Рафаел. “Baldur’s Gate 3” спечели и наградата на публиката.

Сред другите победители на вечерта, в която в очакване тръпнеха създателите на общо 40 игри, номинирани в 17 категории, бяха “The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” и “Dave the Diver”.

“Super Mario Bros. Wonder”, “Viewfinder” и “Alan Wake 2” спечелиха по две награди.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст