Westinghouse разширява веригата си от доставчици от България

Westinghouse разширява веригата си от основни доставчици от България

Westinghouse Electric Company (WEC) разширява веригата си от основни доставчици от България. Компанията подписа меморандуми за разбирателство със 17 български фирми за съвместно участие при изграждането на предстоящите нови ядрени енергоблокове с технологията AP1000® на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ в Северна България и на други площадки в региона.

Това събитие е продължение на проведения през февруари тази година симпозиум в София и е в съответствие с дългосрочния ангажимент на Westinghouse да разширява веригата си от местни доставчици.

Подписаните меморандуми за разбирателство очертават потенциала за производство на ключови компоненти,

включително големи структурни модули, кранове, топлообменници и съдове под налягане, както и предоставяне на различни инженерни, транспортни, консултантски и строителни услуги. Доставчиците, с които се подписаха споразумения, са: „Атоменергоремонт“ АД; „Булмашинъри Ентърпрайсис“ ООД; „Бюро Веритас България“; „Централна енергоремонтна база“ ЕАД; „ЕЛИЯ“ АД; „Енергоремонт-Гълъбово“ АД; „Химмаш“ АД; „Industrial Parts“ ЕООД; „КМС“ АД; „Краностроене Инженеринг“ ЕООД; „МТГ-Делфин“ АД; „ПОДЕМКРАН“ АД; „Tia Logistics“ ЕООД; „ТМ ИНОКС“ ЕООД; „Биомашиностроене“ АД; „Булармекс-ИК“ АД и „Микромет“ АД.

„Привличането на местни компании и осигуряването на максимална локализация в проекта за изграждане на нова ядрена мощност с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй продължава да бъде наша основна цел“, заяви Петьо Иванов, изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“. Според него, подписването на тези споразумения ни приближава с още една стъпка към изграждането на нова ядрена мощност в България с използване на най-модерната технология. „Очакваме тези български компании да станат критична част от световната верига за доставки на Westinghouse, и по-специално за всички проекти за изграждане на нови ядрени мощности, които Westinghouse планира да реализира в Европа“, добавя Петьо Иванов.

Westinghouse има напълно структурирана верига от доставчици по целия свят

и днес тя се разширява с водещи компании от България, за да се гарантира успешното внедряване в крайна експлоатация на два енергоблока с технологията AP1000® на площадката в Козлодуй, отбеляза Дейвид Дърам, президент „Енергийни системи“ в Westinghouse. „Разширяването на нашата верига от местни, квалифицирани доставчици, в допълнение към ключовия напредък, който постигаме при изпълнението на договора за предварителни инженерни дейности за изграждане на нова ядрена мощност на площадка Козлодуй, са важни стъпки, които ще ни помогнат да проправим пътя към осигуряване на чисто енергийно бъдеще в България за поколения напред“, категоричен е той.

Припомняме, че през юни 2023 г. Westinghouse сключи договор за

предварителни инженерни дейности (Front-End Engineering & Design, FEED) с „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“.

През октомври пък фирмата подписа меморандуми за разбирателство с пет други български компании за съвместно участие при предстоящото изграждане на нови ядрени енергоблокове на площадка „Козлодуй“ и в други държави от Европа. Обхватът на тези меморандуми включва проектиране и доставка на системи за контрол и управление (СКУ), на системи за радиационен мониторинг и други услуги.

AP1000® е единственият ядрен реактор от поколение III+, внедрен в крайна търговска експлоатация, който използва напълно пасивни системи за безопасност, който е с модулен дизайн на конструкцията и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe. В САЩ, на площадката на АЕЦ „Vogtle“ в Джорджия, първият енергоблок с технологията AP1000® е вече въведен в крайна, търговска експлоатация, като се предвижда вторият енергоблок с тази технология да влезе в експлоатация през второто тримесечие на 2024 година. Други четири реактора с технологията AP1000® днес поставят рекорди по експлоатационна ефективност в Китай, като там в момента се изграждат още осем реактора със същата технология. AP1000® вече бе избрана и за ядрените програми в Полша, Украйна и България, и също така е обект на интерес от изграждане на много други площадки в държави от Централна и Източна Европа, Обединеното кралство, Индия и Съединените американски щати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст