Само един евродепутат, излъчен от “БСП за България” е отчел работата си, обяви Нинова

БСП за България, Нинова

Членове на Националния съвет на “БСП за България” са поставили въпроса защо досегашните евродепутати на социалистите не са направили отчет какво са свършили през последните години, докато са били в Европейския парламент.

Това обяви лидерът на “БСП за България” Корнелия Нинова пред журналисти след заседанието на Националния съвет на партията.

Тя добави, че евродепутатите не са идвали да се отчитат или да стиковат политики с партията, като единствено Цветелина Пенкова е представила самостоятелно отчет, въпреки че по принцип цялата група трябвало да се отчете.

По време на днешното си заседание Националният съвет на БСП одобрил окончателно платформата си за евроизборите.

Шест принципа и десет конкретни теми са залегнали в платформата, посочи Нинова.

Сред принципите са равнопоставеност на държавите членки във всички аспекти; поставяне на първо място на българския национален интерес и намаляване на европейските регулации.

Сред десетте теми – борба с безработицата, с бедността и със социалното изключване; Европейска стратегия в здравеопазването, която да преодолее недостига на лекари и медицински персонал и да гарантира достъпни лекарства за всички; нов икономически модел, основан на новите технологии; реиндустриализация на Европейския съюз; пълноправно членство на България в Шенген; връщане на нелегалните мигранти в държавите по произход; равенство при разпределянето на земеделските субсидии; преразглеждане на зелената сделка; акцент върху ядрена енергетика.

На журналистически въпрос дали заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин ще бъде водач на евролистата на социалистите, Нинова не даде отговор. Тя посочи, че повече яснота ще има към 25 април, но призна, че Вигенин има много номинации и един от сериозните кандидати.

На 27 април Националният съвет на БСП ще се събере отново, но този път ще реди листите за народни представители за 50-ия парламент. Според Нинова сред обществото има сериозно очакване, че левите сили ще се обединят, за да са алтернатива на статуквото.

Във връзка с тези очаквания лидерът на “БСП за България” обяви, че на 1 май кани над 25 партии в левия спектър и над 20 граждански сдружения, защитаващи подобни принципи, за да обсъдят обща алтернатива на модела на сегашното управление. 

Нинова посочи, че на тази среща от “БСП за България” ще предложат общ документ – декларация с основните принципи, на които всички партии и сдружения да стъпят. Тя добави, че идеята на събирането е дискусия за това как да изглежда модерната лява политика, каква алтернатива на статуквото може да се предложи и какво да е бъдещото управление на България при едно широко ляво обединение.

Нинова призова бившите си съпартийци от “Левицата” да се върнат в БСП, посочвайки, че те са добре дошли в партията и че тя подновява поканата си към тях да подновят членството си.

Лидерът на “БСП за България” добави, че на 1 май ще предложат за подписване споразумение за общи действия на парламентарните и европейските избори. Тя се надява с този акт на обединение да бъдат зарадвани ляво мислещите хора и симпатизантите на “БСП за България”.

По отношение на критериите и принципите за издигане на кандидати за народни представители в бъдещото 50 Народно събрание, Нинова поясни, че ще се залага на обществен авторитет, високи нравствени качества, експертен опит в дадена област, висше образование, комуникативност, социална чувствителност, желание за работа в колектив. Подреждането на листите за депутати ще бъде извършено от Националния съвет на 27 април, добави още Нинова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст